28 Март 2024 г. Четвъртък

Казах на Цветанов: Арестувай, пощада за никого няма!

2012-07-18 14:54:06

„Предупреждавам ви, че много внимателно наблюдавам, само да чуя някъде, че се говори, така че си дръжте хората изкъсо, много бъдете дисциплинирани и стриктни, защото пощада за никого няма“.

С тези думи се обръща премиерът Бойко Борисов към министрите си на днешното правителствено заседание часове преди представянето на доклада на ЕК за България за последните 5 години. Това става ясно от публикуваната на страницата на Министерския съвет стенограма.

Борисов разкрива подробности по ударните арести, които се състояха ден преди Брюксел да разкритикува страната ни в сферата на правосъдието, борбата с организираната престъпност и корупцията – на депутата от управляващите Димитър Аврамов и на двама служители на ГДБОП.

„От доста време работихме по един наш депутат от ГЕРБ, който много хитро се опитваше да си използва положението и да изкарва пари на гърба на партията. Много добре го прихванаха ДАНС и БОП, с ръководната роля на Софийската градска прокуратура, в смисъл като наблюдаване на процеса. Бяха белязани 50 хиляди лева, жена му ги прибра и го арестувахме с парите“, разказва Борисов.

 

По думите на Борисов Аврамов е „отворен, предприемчив, но предприемчив и да открадне пари“. „И между другото, той ни е създал и с една германска фирма проблеми преди време, сега научих, като се вторачих в него“, допълва премиерът.

„С БОП беше също голям проблем, правят се на данъчни и отиват и прибират пари. Но седнахме с ръководството на БОП, когато получихме тези сигнали, безкомпромисно и ги... Знаете ли колко е трудно да се дебнат „колеги”, защото знаят мероприятията, знаят как действат службите, ослушват се, защото знаят че са гузни. И примерно това е сто пъти по-трудно да хванеш такива хора, отколкото обикновен престъпник. А и малко да ви развеселя, те самите си правят външно наблюдение на себе си, за да се пазят от колегите. Работихме доста активно, но тогава и на Цветанов му казах – хората ще разберат, арестувайте, за да знаят, че пощада за никой няма. Това трябва да се знае“, отсича Борисов. Премиерът съветва министрите си да поканят и представители на БСП при отчитането на доклада, тъй като той е за 5-годишен период и засяга и предишното управление.

„Чух, че Станишев се изказвал нещо за вот на недоверие, просто това е цинизъм. Докладът е за пет години, при него спряха всички еврофондове, при него направиха всичките тези поразии, а сега вот за нас“, възмущава се Борисов.

Според него негативизмът към Висшия съдебен съвет е изцяло към предишното правителство, защото „предишният парламент избра този Висш съдебен съвет, който направи всичките тези бели“.

„Така че нека да дойдат, да кажат – ние избрахме тогава този Висш съдебен съвет, с гласовете на нашите партии в парламента, но се провалихме с него. Видно е, че в докладите ги размазват от критика. Приемаме тази своя вина и пожелаваме да се избере Висш съдебен съвет, който да не понесе тези критики, които му причинихме сега от Брюксел. Нали, това очакваме да кажат от БСП, да отчетат това, което е направено в МВР и в правосъдието, да си посипят главата с пепел за това, че не подкрепиха Закона за конфискация в парламента, а тук това в доклада е показано като политическа воля“, посочва Борисов.

Иначе още преди официалното му представяне, премиерът определя доклада  като „правдив и балансиран“ и смята, че документъто отчита всички проблеми, които има и „ние си ги знаем, разбира се“. В техническата част пък се подчертавала силната политическа воля, Закона за конфискацията и реформите, които са трайни. 

Той отбелязва, че следващият доклад за България ще излезе през декември 2013 г. - „сиреч дават ни година и половина да работим по тези препоръки, които между другото са абсолютно изпълними“. 

„Те са в нашата програма, защото ние прекрасно си знаем, че трябва да си направим да бъде избран от Парламента по най-прозрачния начин, с най-добрите хора новия Висш съдебен съвет, прекрасно знаем, че той трябва да избере най-добрия възможен по прозрачен начин главен прокурор, да изберат за новия шеф на комисията по конфискация на имуществото, придобито по престъпен начин и те нещата ще си дойдат от само себе си“, разсъждава Борисов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати