24 Април 2024 г. Сряда

Мирослава Тодорова поиска отвод на състава, който ще гледа жалбата за уволнението й

2012-07-18 12:56:08
Председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова е поискала от Върховния административен съд (ВАС) отвод на съдебния състав с докладчик Георги Чолаков, който разглежда жалбата срещу уволнението й от Висшия съдебен съвет (ВСС). 

Преди Чолаков за съдия докладчик беше определена Румяна Папазова. Вчера стана ясно, че тя си е направила отвод.

Същият състав трябва да реши дали да спре изпълнението на решението на съвета до окончателното разрешаване на казуса от съда. Тодорова иска това, за да може да продължи да гледа дела в Софийския градски съд.

Мирослава Тодорова обжалва пред съда решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) от четвъртък миналата седмица да я освободи дисциплинарно заради забавени дела.

В искането си за отвод, Тодорова посочва, че "според публичната информация VІ отделение на Върховния административен съд (бел. ред. - където работят Чолаков и Папазова) разглежда административни дела, свързани с общественото осигуряване, пенсионното осигуряване, здравното осигуряване, социалното подпомагане, обезщетенията за временна нетрудоспособност и безработица, оценка на работоспособността и пр". Делата срещу актове на Висшия съдебен съвет (ВСС) се разглеждат от VII отделение на съда, пише още Тодорова, позовавайки се отново на публична информация.

В искането е записано още, че "...изискването за законоустановеност на съда по чл. 6 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) предполага предметната компетентност на всяко отделение да е предварително и трайно установена и общоизвестна. Противното нарушава правото ми на справедлив процес".

"Липсата на ясно основание за възлагане разглеждането на делото ми на отделение, което не се занимава с контрол върху актове на ВСС, в противоречие с публичната информация за предметната компетентност на това отделение и в противоречие с цялата практика на ВАС създава основателно съмнение в безпристрастността и обективността на състава на съда. Това важи в още по-голяма степен, ако делото е възложено на това отделение със заповед на председателя на ВАС, който е участвал при вземането на оспореното решение", посочва съдия Тодорова и иска делото й да бъде пратено в компетентното отделение
"за определяне на съдебен състав по принципа на случайния подбор".

Вчера стана известно, че съдия Румяна Папазова си е направила отвод. Първоначално тя е трябвало да гледа жалбата на председателя на Съюза на съдиите, като мотивът за решението й все още остава неясен.

Пред "Дневник" вчера Папазова каза, че няма нищо специално зад решението й. При втори разговори уточни, че си е направила отвод. Тя не искаше да даде повече инфорамция по телефона. Попитана дали може да й зададем въпросите писмено, тя заяви, че за да отговори, ще трябва да иска разрешение. Любопитна подробност е, че документ за отвода й няма качен в електронната папка на делото във ВАС.

На мястото на Папазова за съдия-докладчик беше определен  Георги Чолаков. За него по-рано днес "Капитал" писа, че работи в съда от февруари тази година след конкурс. В края на 90-те години той е бил зам.-председател на съда в Сливен, после е бил адвокат, зам.-председател на административния съд в Сливен, след това нотаруис в Балчик, отново адвокат. Видно от системата на ВАС той циркулира като съдия и в Шесто, и в Трето отделение.

"Капитал" припомня, че по принцип разпределенията в отделенията на съда стават от пленума на съдиите на ВАС, но тъй като решенията на пленума не са публични, само може да гадаем дали той е бил разпределен на Шесто или Трето отделение.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати