Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Юни 25
Начало arrow България arrow Мирослава Тодорова поиска отвод на състава, който ще гледа жалбата за ...

Мирослава Тодорова поиска отвод на състава, който ще гледа жалбата за уволнението й

  Print E-mail
2012-07-18 12:56:08
източник: dnevnik.bg

Председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова е поискала от Върховния административен съд (ВАС) отвод на съдебния състав с докладчик Георги Чолаков, който разглежда жалбата срещу уволнението й от Висшия съдебен съвет (ВСС). 

Преди Чолаков за съдия докладчик беше определена Румяна Папазова. Вчера стана ясно, че тя си е направила отвод.

Същият състав трябва да реши дали да спре изпълнението на решението на съвета до окончателното разрешаване на казуса от съда. Тодорова иска това, за да може да продължи да гледа дела в Софийския градски съд.

Мирослава Тодорова обжалва пред съда решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) от четвъртък миналата седмица да я освободи дисциплинарно заради забавени дела.

В искането си за отвод, Тодорова посочва, че "според публичната информация VІ отделение на Върховния административен съд (бел. ред. - където работят Чолаков и Папазова) разглежда административни дела, свързани с общественото осигуряване, пенсионното осигуряване, здравното осигуряване, социалното подпомагане, обезщетенията за временна нетрудоспособност и безработица, оценка на работоспособността и пр". Делата срещу актове на Висшия съдебен съвет (ВСС) се разглеждат от VII отделение на съда, пише още Тодорова, позовавайки се отново на публична информация.

В искането е записано още, че "...изискването за законоустановеност на съда по чл. 6 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) предполага предметната компетентност на всяко отделение да е предварително и трайно установена и общоизвестна. Противното нарушава правото ми на справедлив процес".

"Липсата на ясно основание за възлагане разглеждането на делото ми на отделение, което не се занимава с контрол върху актове на ВСС, в противоречие с публичната информация за предметната компетентност на това отделение и в противоречие с цялата практика на ВАС създава основателно съмнение в безпристрастността и обективността на състава на съда. Това важи в още по-голяма степен, ако делото е възложено на това отделение със заповед на председателя на ВАС, който е участвал при вземането на оспореното решение", посочва съдия Тодорова и иска делото й да бъде пратено в компетентното отделение
"за определяне на съдебен състав по принципа на случайния подбор".

Вчера стана известно, че съдия Румяна Папазова си е направила отвод. Първоначално тя е трябвало да гледа жалбата на председателя на Съюза на съдиите, като мотивът за решението й все още остава неясен.

Пред "Дневник" вчера Папазова каза, че няма нищо специално зад решението й. При втори разговори уточни, че си е направила отвод. Тя не искаше да даде повече инфорамция по телефона. Попитана дали може да й зададем въпросите писмено, тя заяви, че за да отговори, ще трябва да иска разрешение. Любопитна подробност е, че документ за отвода й няма качен в електронната папка на делото във ВАС.

На мястото на Папазова за съдия-докладчик беше определен  Георги Чолаков. За него по-рано днес "Капитал" писа, че работи в съда от февруари тази година след конкурс. В края на 90-те години той е бил зам.-председател на съда в Сливен, после е бил адвокат, зам.-председател на административния съд в Сливен, след това нотаруис в Балчик, отново адвокат. Видно от системата на ВАС той циркулира като съдия и в Шесто, и в Трето отделение.

"Капитал" припомня, че по принцип разпределенията в отделенията на съда стават от пленума на съдиите на ВАС, но тъй като решенията на пленума не са публични, само може да гадаем дали той е бил разпределен на Шесто или Трето отделение.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Църквата почита днес църковния празник Рождение на св. Йоан Кръстител, наричан от народа Еньовден. - - Заченат с Божията намеса, св. Йоан, наречен Кръстител или Предтеча, се ражда няколко години ...
  Новини Темата Македония и отказът на премиера Борисов да приеме македонския президент са водеща тема за петъчните вестници."Премиерът Бойко Борисов отказа да се срещне с президента на Македония ...
  Новини Днес бурите ще отминат единствено североизточната част на страната, където ще бъде слънчево и отново с типично летни температури.  - В 15 области е обявен жълт код за опасни явления.В ...
  Новини И днес времето ще бъде предимно слънчево, температурите остават по-високи от обичайните за сезона, само на отделни места са възможни превалявания.Над източните райони в сутрешните часове ще ...
  Новини България почита героите от Априлското въстание от 1876 г. - днес се навършват 142 години от героичната епопея, в която най-достойните синове и дъщери на народа ни проляха кръвта си в името ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?