27 Април 2024 г. Събота

Нови 174 камери за скорост ще бъдат поставени по пътищата

2012-07-18 12:51:09
Нови 174 камери за регистриране на превишената скорост и други нарушения на пътя ще бъдат монтирани в страната. Предстои изграждането на център за обработка на нарушенията. Тези решения одобри правителството на днешното си заседание.

Устройствата за фиксиране на скоростта ще бъдат поставени в участъци с концентрация на катастрофи. Според анализите на пътната полиция, превишената скорост е причина за близо половината пътни инциденти с жертви по шосетата.

Министърът на вътрешните работи получи задачата от колегите си до края 2013 г. да създаде организация за проектиране и изграждане на Система от стационарни и стационарно-преносими установки за контрол на скоростните режими и на единен център за скорост. Проектирането и изграждането на системата и на центъра ще стане чрез процедура за възлагане на обществени поръчки по реда на ЗОП и ще се финансира от Фонда за безопасност на движението.

България си е поставила за цел броят на загиналите при катастрофи през 2020 г. да намалее двойно спрямо 2010 г. В резултат на поставените през последните три години контролни камери е налице сериозен спад на загиналите. През миналата година жертвите на катастрофи са 568 души, което е съпоставимо с нивото от 1963 г. За сравнение, през 2008 г. загиналите на пътя са 1061.

Практиката в държавите от Европейския съюз с водещи показатели по безопасността на движението показва, че за постигане на сигурност по пътищата е необходима ефективна централизирана система за правоприлагане и контрол на скоростните режими, се казва в съобщението на МС. За целта трябва да се осигури трансфер на данни от камерите, обработка със специализиран софтуер за разчитане на регистрационните номера, генериране на документ с глоба, разпечатване и изпращане на глобата до нарушителя, автоматизирано отразяване на плащането чрез връзка с банкова институция, архивиране и контрол на процесите.

Към момента е налице помещение за разполагане на операторите за обработка на нарушенията, остава да се развият хардуерната част и комуникацията с крайните устройства, се посочва още в съобщението. По пътищата на страната предстои да се монтират и камери, които да отчитат нарушения чрез засичане на средната скорост в даден пътен участък.

Пробната работа на подобни устройства на магистрала "Люлин" през май регистрира 100 нарушения само за три часа. Към момента обаче нормативната база не дава възможност засечените по този начин провинили се шофьори да бъдат глобени и се обмислят промени.

Постепенно старите радари ще бъдат подменени с камери. Към момента пътните полицаи разполагат с 370 архаични уреда за фиксиране на скоростта. Около 140 радара вече са бракувани. България е единствената страна в ЕС, която все още използва старите устройства за фиксиране на скоростта. От КАТ планират в бъдеще засечените с превишена скорост да могат да видят снимките от нарушенията си в интернет, а не да се пращат по пощата, което ще намали разходите.

Към момента по пътищата на страната има монтирани 20 стационарни камери. Ползват се и 110 мобилни, които се поставят на различни места, каза в интервю за "Дневник" през май началникът на пътната полиция комисар Алекси Стратиев.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати