26 Април 2024 г. Петък

ДПС: ГЕРБ губи две букви, остава без "европейско развитие"

2012-07-17 17:05:27

Докладът на ЕК сваля маските, оголва неприятните истини и превръща в гротеска високите оценки, които властта щедро раздаваше сама на себе си. Истината е доста по-горчива.

Така заместник-председателят на ДПС Лютви Местан коментира черновата на евродоклада, който официално ще бъде оповестен утре. 

Според ДПС докладът е откровено негативен за България и в него е спестена всякаква политическа вежливост.

"Няма го вече клишираният евфемизъм за политическата воля на управлението на ГЕРБ", посочи Местан.

Тъй като това е оценка на петгодишния механизъм за проверка, "има един самодостатъчен критерий дали докладът е положителен, или отрицателен" - дали се снема, или остава мониторингът, допълни той.

"Бих препоръчал властта този път да не се самозалъгва и да не влиза в ненужен спор и с опозицията, и с обществеността, защото мониторингът остава, следователно оценката е слаба", заключи заместникът на Ахмед Доган.

 

Затова докладът представя и европейската оценка за првалилото се управление на ГЕРБ, смята Местан.

"Тази партия губи двете средни букви от абревиатурата си, защото не може да осигури европейското развитие на България", каза още той.

Местан подчерта, че ДПС прави констатациите си с истинско огорчение.

"Нито един български политик не би могъл да злорадства - оценката е провокирана от управлението на ГЕРБ, но за съжаление е оценка за България като цяло", отбеляза той.

По думите му сегашното правителство е първото след кабинета на Жан Виденов без реализирана стратегическа цел. Местан припомни, че по време на управлението на кабинета "Костов" са паднали шенгенските визи и е започнал преговорният процес, кабинетът на НДСВ и ДПС е постигнал членството в НАТО, а при тройната коалиция България е станала член на ЕС.

"На ГЕРБ беше завещано най-лесното - вече разписаното в договора включване към Шенген, каза Местан и предупреди, че прекият резултат от продължаването на мониторинга върху България е, че страната ни скоро няма да види Шенген.

Този провал на ГЕРБ не може да се компенсира не с 42, а с 420 км построени магистрали", категоричен бе Местан.

"Има пречупване на нагласите и отрезвяване от месианското увлечение по ГЕРБ", обобщи Местан.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати