26 Април 2024 г. Петък

Мариса Мейър или как Googirl стана новият лидер на Yahoo!

2012-07-17 13:59:45
Американският интернет гигант Yahoo хвърли бомбата в технологичните сфери вчера, посочвайки за свой нов изпълнителен директор Мариса Мейър - една от основните фигури в главния му конкурент Google .

По този начин 37-годишната компютърна специалистка, родена в Уасау, щата Уисконсин, се превръща в една от малкото дами, заемащи челния пост в компания от Силициевата долина – меката на технологичните фирми, отбелязва BBC.

Мейър завършва с отличие Станфордския университет, като специализира изкуствен интелект. Според биографията й, публикувана в Yahoo, е бакалавър по символни системи и магистър по компютърни науки. Докато е в Станфорд, играе балет в "Лешникотрошачката" и в същото време води лекции по програмиране на повече от 3000 студенти. По-късно за тази си дейност получава две престижни награди за принос към университетското преподаване. През 2008 г. става почетен доктор по инженерство на Технологичния институт в Илинойс.

 

Присъединява се към Google през 1999 г., когато те прохождат на пазара, като става техният 20-и служител и първата им жена инженер. Оттогава играе основна роля в развитието на културата на компанията. Острият й усет към дизайна и естетическото й виждане са ключови за превръщането на Google в една от най-големите интернет корпорации на планетата.


Най-важният принос на Мейър е изграждането на визията и "душата"Апартаментът ти ли изглежда като Google или Google изглежда като апартамента ти?"

Другото важно наследство, което оставя във вече бившата си компания, е основаната от Мейър програма за асоциирани продуктови мениджъри. Благодарение на нея са наети над 300 от бъдещите лидери във фирмата, а самата програма е считана от индустрията за идеалния стандарт за превръщане на завършилите студенти по компютърни науки във висши ръководни кадри.

През 13-те години, прекарани в Google, Мейър заема многобройни позиции, включително софтуерен инженер, дизайнер, продуктов мениджър и изработва над 100 добре познати функции и продукта. Играе знакова роля в Google search, като от няколкостотин хиляди го извежда до над един милиард търсения дневно. Ръководи развитието на някои от най-успешните услуги на компанията като търсенето на изображения, книги и продукти, туулбара и iGoogle. Чертае пътя и на централни продукти като Google News и Gmail.

В последните години заема поста вицепрезидент на локализационните услуги, които включват Google Maps, Google Earth, Zagat, Street View и др. и организира програмата Google Doodle, чрез която на началната страница на търсачката се "честват" специалните празници по света.

Освен всичко това Мейър беше едно от публичните лица на компанията за изминалото десетилетие. Чест говорител на пресконференции, тя внесе много чар в света на техническите специалисти.

 


Често питана какво мисли за ролята на жените в нейната сфера, Мейър заявява, че полът няма никакво значение за това, което правиш, а единственото важно нещо е страстта. "Аз съм един технологичен маниак", е нейното признание.

Мейър, която понякога наричат "the Googirl"Matrix", присъждана от фондацията New York Women in Communications (Ню-Йоркските жени в комуникацията), признанието за "Млад глобален лидер" от Световния икономически форум и за "Жена на годината" от списание "Glamour". Четири поредни години американското бизнес списание "Fortune"

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати