27 Април 2024 г. Събота

Съдът оправда тримата лекари, нарочени от Цветанов, по едно от делата срещу тях

2012-07-17 05:51:55
Габровският окръжен съд призна за невинни тримата горнооряховски лекари -  доктор Димитър Сотиров, колегата му Стефан Лазаров и педиатърът Катя Гецова, които бяха обвинени в престъпна небрежност, довела до смъртта на недоносено бебе.

И тримата бяха нарочени от вътрешния министър Цветан Цветанов, който от парламентарната трибуна чете подслушани техни разговори след като беше попитан от депутати и лекари защо тримата са задържани.

Тройна и пет петорни съдбно-медицински експертизи са доказали, че медиците не носят вина за смъртта на детето. Според вещите лица докторите не са нарушили правилата на добрата медицинска практика и са действали правилно, съобщи още БНР.

Съдия Благовеста Костова, цитирана от БНР, мотивира оправдателните присъди с това, че няма доказателства тримата медици да са изпълнявали немарливо работата си.

След приключване на съдебното следствие, в пледоарията си по същество, представителят на Окръжна прокуратура – Велико Търново заяви, че предвид събраните в хода на делото доказателства не поддържа повдигнатото обвинение и направи искане подсъдимите да бъдат оправдани. Обвинението не беше поддържано и от повереника на частните обвинители и граждански ищци (роднините на починалото бебе), съобщават още от съда.

Случаят придоби популярност в края на 2011 година след като вътрешният министър беше обвинен от  медицинската общност и депутати в "полицейщината" и действията на властите спрямо четирима лекари в болницата, които първо бяха арестувани, но малко след това прокуратурата ги освободи.

За да защити ареста, Цветанов  обяви от парламентарната трибуна, че "едно бебе е било умишлено умъртвено" и прочете записани разговори между лекарите в болницата в Горна Оряховица, които бяха задържани по подозрение за убийство на новороденото, а по-късно освободени. Цветанов не обясни защо медиците са били подслушвани, но увери, че е спазен закона.

Делото, по което лекарите са оправдани, е едно от трите срещу тях. Освен разследване по изнесените от Цветанов данни, малко след това срещу тях беше възобновено друго дело по случай от 2011 г. Тогава млада жена е, починала на операционната маса при преждевременно раждане след инфекция.

"По категоричен начин се доказа, че вътрешният министър най-нагло спекулира с информация събрана със СРС за да обвини безпочвено лекарите" коментира за "Дневник"Такъв подход показва, че България все още трудно отговоавря на критериите за правова държава."

Това не е първият случай в който Цветанов обявява някого за престъпник от парламентарната трибуна, а след това разследването го опровергава. Миналата година вътрешният министър обяви в нардоното събрание, че извършителите на убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина за установени и дори посочи името на единия - Пламен Трифонов. Впоследствие се оказа, че той няма нищо общо със случая.
Прокуратурата не откри нарушение заради изнесените от Цветанов разговори, защото за прочитането им вътрешният министър е имал разрешение от наблюдаващия прокурор.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати