19 Април 2024 г. Петък

За половината българи морето до глезена... в легена

2012-07-16 19:56:11

52 % от българите няма да почиват през това лято, показва национално представително проучване на НЦИОМ, направено между 27 юни и 3 юли сред 1000 души.

По-често това са възрастните хора над 60 години, жителите на малките градове и селата, с основно и по-ниско образование, както и хората с по-нисък от средния жизнен стандарт. С  увеличаването на възрастта намаляват и възможностите на хората да си позволят летен отдих, коментират социолозите.

Останалите 48 на сто смятат да ходят на почивка. Социолозите констатират, че делът на българите, които възнамеряват да почиват през лятото, се е увеличил над четири  пъти от 1993 година досега - от 11 на 48 процента. По този  показател 2012 г. се приближава до предкризисната 2007 г.,  отчитат от НЦИОМ. 

Най-често българите посочват, че за лятната си почивка ще похарчат между 200 и 500 лева. Сума в този диапазон ще отделят 21% от анкетираните.

11% от хората ще се охарчат с до 1000 лева , а повече от 1000 лева могат да си позволят едва 4 на сто.

12% могат да си позволят само почивка, която ще им струва под 200 лева.

Най-младите - на възраст до 29 години, са най-малко склонни да се лишат от почивка през лятото - 77 процента от тях ще си позволят летен отдих - или с 10 процента повече, отколкото през миналата година.

Според социолозите причината е, че младежите,  като цяло, са по-непретенциозни към битовите условия, при които ще почиват, и могат да ползват туристическите услуги на по-ниска цена. Освен това част от младите хора разчитат и на финансовата подкрепа от родителите си.

Високообразованите българи са друга активно почиваща група от населението. За последната една година и сред висшистите с 4% нараства делът на възнамеряващите да почиват през лятото (от 62% през 2011 г. на 66% през 2012 г.).

Логично е, че заможните респонденти най-малко са склонни да се лишат от лятна почивка. В сравнение с миналата година НЦИОМ отчита и ръст 8% в  намеренията за летен отдих и на хората със стандарт на живот над средния за страната. С 8 на сто се увеличава през тази година и делът на хората със среден жизнен стандарт, които ще почиват през лятото - от 48 процента през 2011 г. на 56 на сто през 2012 г. 

Жителите на столицата и на големите градове почиват по-често в сравнение с жителите на по-малките населени места, сочат данните. През тази година летен отдих ще си позволят с 73 на сто от столичани - с 6% повече, отколкото през миналата година, и 63 на сто от живеещите в градовете - областни центрове - с 9 на сто повече, отколкото през миналата година. 

Най-голям дял от анкетираните - 24 на сто, предпочитат да почиват на море, 11 на сто - на планина, на село - 6 процента, а на вила - 5 на сто. Още не са решили къде да почиват 7 процента, а 2 на сто вече са ходили на почивка.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати