23 Април 2024 г. Вторник

Едно си знае Цветанов, едно си бае

2012-07-16 11:01:24

Вътрешният министър смята, че решението на ВСС за отстраняването на съдийката Мирослава Тодорова е правилното.

"ВСС е независима съдебна институция и трябва да се съобразим с взетите от нея решения", категоричен бе той пред БНТ.

МВР шефът заяви, че името на съдия Тодорова му е станало известно, когато го потърсили жертвите на престъпността.

"В публичното пространство излезе, че съдия Мирослава Тодорова има забавени 1-2 дела, но има още – говорим за над 50 дела. Има дело със забавени мотиви, забавено е 4 години и 9 месеца – дело за отвличане, а после прекратено заради изтекла давност. Това е тревожно", твърди Цветанов.

 

Министърът остана учуден от реакцията на държавния глава Росен Плевнелиев, който в края на миналата седмица обяви, че е обезпокоен от решението на Висшия съдебен съвет, което създавало усещането за необективност.

"Убеден съм, че президентът Росен Плевнелиев не е запознат в детайли с това, което става във Висшия съдебен съвет, не мога да повярвам, че българският президент ще защити човек, забавил над 50 дела. Това, ако е вярно и действително президентът поддържа такава теза, не бих го приел за една демократична държава", коментира с днешна дата Цветанов.

По думите му петъчният протест пред ВСС в защита на съдия Тодорова се е превърнал в политически.

"Бяха около 200 души, имаше много адвокати и граждани, но не се знае какво точно защитаваха тогава. Този протест се превърна в политически. Вярвам, че има честни съди и прокурори, но те са принудени да мълчат. Ако имаме принципите, които да се спазват от всички, съдебната система ще бъде отлична", категоричен бе вътрешният министър.

Междувременно в 10 сутринта започва извънредно заседание на Висшия съдебен съвет. На него публично ще бъде обсъдено уволнението на съдия Мирослава Тодорова, очаква се ВСС да направи преглед и на своята дисциплинарна практика по дела, които са били забавени.

В писмо, изпратено до правосъдния министър, съдия Мирослава Тодорова приветства организираната от Диана Ковачева дискусия за работата на ВСС като кадрови орган на съдебната власт.

"Темата за дисциплинарната дейност на ВСС, заедно с начина, по който се провеждат конкурсите за назначаване и повишаване на магистратите, е в центъра тъкмо на този дебат", пише в писмото си Тодорова, цитирана от БТА.

Съдията добавя, че е убедена, че срещата днес би могла да бъде изключително полезна за преосмисляне на цялостната концепция за целта на дисциплинарното производство срещу съдии и прокурори за забавено изготвяне на актове.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати