Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Април 20
Начало arrow Политика arrow Едно си знае Цветанов, едно си бае

Едно си знае Цветанов, едно си бае

  Print E-mail
2012-07-16 11:01:24
източник: dnes.bg

Вътрешният министър смята, че решението на ВСС за отстраняването на съдийката Мирослава Тодорова е правилното.

"ВСС е независима съдебна институция и трябва да се съобразим с взетите от нея решения", категоричен бе той пред БНТ.

МВР шефът заяви, че името на съдия Тодорова му е станало известно, когато го потърсили жертвите на престъпността.

"В публичното пространство излезе, че съдия Мирослава Тодорова има забавени 1-2 дела, но има още – говорим за над 50 дела. Има дело със забавени мотиви, забавено е 4 години и 9 месеца – дело за отвличане, а после прекратено заради изтекла давност. Това е тревожно", твърди Цветанов.

 

Министърът остана учуден от реакцията на държавния глава Росен Плевнелиев, който в края на миналата седмица обяви, че е обезпокоен от решението на Висшия съдебен съвет, което създавало усещането за необективност.

"Убеден съм, че президентът Росен Плевнелиев не е запознат в детайли с това, което става във Висшия съдебен съвет, не мога да повярвам, че българският президент ще защити човек, забавил над 50 дела. Това, ако е вярно и действително президентът поддържа такава теза, не бих го приел за една демократична държава", коментира с днешна дата Цветанов.

По думите му петъчният протест пред ВСС в защита на съдия Тодорова се е превърнал в политически.

"Бяха около 200 души, имаше много адвокати и граждани, но не се знае какво точно защитаваха тогава. Този протест се превърна в политически. Вярвам, че има честни съди и прокурори, но те са принудени да мълчат. Ако имаме принципите, които да се спазват от всички, съдебната система ще бъде отлична", категоричен бе вътрешният министър.

Междувременно в 10 сутринта започва извънредно заседание на Висшия съдебен съвет. На него публично ще бъде обсъдено уволнението на съдия Мирослава Тодорова, очаква се ВСС да направи преглед и на своята дисциплинарна практика по дела, които са били забавени.

В писмо, изпратено до правосъдния министър, съдия Мирослава Тодорова приветства организираната от Диана Ковачева дискусия за работата на ВСС като кадрови орган на съдебната власт.

"Темата за дисциплинарната дейност на ВСС, заедно с начина, по който се провеждат конкурсите за назначаване и повишаване на магистратите, е в центъра тъкмо на този дебат", пише в писмото си Тодорова, цитирана от БТА.

Съдията добавя, че е убедена, че срещата днес би могла да бъде изключително полезна за преосмисляне на цялостната концепция за целта на дисциплинарното производство срещу съдии и прокурори за забавено изготвяне на актове.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Еврокомисарят по цифрова икономика и общество и водачът на листата на ГЕРБ за предстоящите избори за Европейски парламент Мария Габриел прогнозира победа за нейната партия на ...
  Новини След петчасова среща турският вицепрезидент Фуат Октай и българският премиер Бойко Борисов не стигнаха до съгласие по скандала с думите на външния министър на Турция Мевлют ...
  Новини "Има достатъчно основания да се смята, че има акт на корупция." Това заяви пред Нова телевизия Александър Симов от БСП.Той подчерта, че няма как записът да бъде манипулиран ...
  Новини ГЕРБ са в паника, така че твърдят неистини и глупости. Те са уплашени и усещат, че концертът свършва и си отиват. Това заяви пред bTV заместник-председателят на ПГ на БСП Христо Проданов по ...
  Новини "На мен лампи ми светят винаги, режисьор съм и се занимавам с всичко. Интересува ме мръсотията и ми се налага да се занимавам с нея като човек". Това заяви пред bTV министърът на културата ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?