19 Април 2024 г. Петък

Вряла морска вода – до края на август ще е около 30°

2010-08-11 09:23:51

Очаква се високите температури на морската вода по нашето Черноморие да се запазят до края на август,  прогнозира Георги Корчев, директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

През последните дни се регистрира температура на морската вода от около 30 градуса по Целзий и дори над тези стойности.

 

Установяването й от експертите на НИМХ се извършва ръчно и при спазването на точно определени указания. По думите на Корчев проверка е установила, че няма грешки при измерването.

 

"Не може да се даде еднозначен отговор каква е причината за високата температура на морската вода напоследък, явлението се дължи на сложен комплекс от фактори", каза той.

По думите му температурата се влияе, както от аномално високите температури на въздуха, така и от циркулационни особености.

Корчев посочи, че в края на август или началото на септември обикновено има смяна на циркулацията, при която западен вятър изтласква част от водните маси от бреговата зона към вътрешността на морето.

"Температура на морската вода от 30 градуса не представлява проблем за здравето на хората, тъй като е под телесната им температура", коментира шефът на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България д-р Любомир Киров.

По думите му продължителното излагане на слънце в горещите дни е противопоказно за хората със сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно, стенокардия и преживелите инфаркт.

"За тях е по-рисково да бъдат на слънце продължително време, но няма страшно да влизат във водата и да й се насладят", коментира той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати