Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Ноем 12
Начало arrow Политика arrow Дянков критикува бавните действия на ЕС за овладяване на кризата

Дянков критикува бавните действия на ЕС за овладяване на кризата

  Print E-mail
2012-07-14 13:15:01
източник: dnes.bg

 "Националното мислене властва в ЕС". С това заглавие австрийският в. "Курир" помества пространно интервю със снимка на  заместник министър-председателя ни и министър на финансите Симеон Дянков на тема финансовата криза в ЕС.

В раздел политика на изданието българският политик критикува бавните действия на ЕС за овладяване на кризата. В първата част на разговора с журналистката Маргарета Кьопениг министърът се спира на позицията на България по бъдещето членство на страната в еврозоната, пише БТА.

"Изпълняваме критериите от Маастрихт, но в еврозоната няма да влезем скоро. Там има драматични промени, това вече не е сигурно място за нас, не знаем какво ще се случи през идните една-две години."

Българският министър изказва предположение за забавяне на действието на банковия съюз и заявява, че ако бъде прието искането на Франция за хармонизиране на данъчните системи, България няма да стане членка на еврозоната, тъй като ниският плосък данък привлича инвеститори в страната.

По-нататък министърът споменава намаленото участие на гръцки банки в българския банков сектор, строгата фискална политика, сравнявайки я с фискалната политика на Австрия и Германия - мерки, защитаващи страната от кризата. Сред допълнителните мерки на българското правителство са вдигането възрастта за пенсиониране, приватизация на железниците и енергийния сектор.

Министърът засяга и темата за проблемите на Балканите, изразява загриженост във връзка с политическата ситуация в Румъния.

Дянков иска радикални реформи в Европейската централна банка, която да отговаря за всички държави от ЕС, да притежава инструменти за бързо и гъвкаво реагиране, подобно на американската централна банка - Управлението за федерален резерв. Според заместник министър-председателя, липсата на подобни инструменти предопределя продължителността на кризата.

Поради тази причина никой няма доверие в способността на ЕС да действа и да изпълнява собствените си критерии", заявява той и разкритикува бавното решение на гръцкия проблем и начина, по който ЕС се опитва да го реши.

Министър Дянков се изказва за създаване на Съединени европейски щати, тъй като според него кризата показва, че липсата на общи институции е проблем и спънка, които водят до загуба на конкурентоспособност спрямо САЩ, Китай, Индия, Япония,Русия и Бразилия.

По въпроса за приемането на България в Шенген Дянков заявява, че България е изпълнила всички технически критерии и приемането през есента може да бъде спряно единствено от Румъния и националистическата партия на Холандия /партията на Геерт Вилдерс/. Министърът дори изразява надежда, че през есента тази партия няма да влезе в състава на правителството. В отговор на въпрос за корупцията в България Дянков описва новоприетия закон за борба срещу корупцията и допълва, че са необходими допълнителни действия, за да бъде поправен лошия имидж на страната.

На страницата, в която е публикувано интервюто с Дянков, в. "Курир" е отпечатало и статия на Нора Халвакс под заглавие "Тъмните машинации на премиера Борисов".

В нея се пише, че ЕС критикува страната ни за недостатъчната борба с организираната престъпност и за неефективното съдопроизводство.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Господинът с жълтите гащи говори глупости. Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира нападките на лидера на "Воля" Веселин Марешки по свои адрес в ефира на ...
  Новини Бой при патриотите. Това се приказва в кулоарите на Народното събрание.Валентин Касабов от НФСБ ударил лидера на Атака Волен Сидеров според слуховете.Репортер на "Алфа ТВ"Защо ...
  Новини Коалицията е достатъчно стабилна, осъзната и то не заради властта. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов.Борисов благодари на вицепремиерите си за загърбеното его. Той заяви, че вече ...
  Новини Президентът Румен Радев разпространява непотвърдена информация. Може би това е фалшива новина. Това заяви в ефира на БТВ енергийният министър Теменужка Петкова по повод изказване на ...
  Новини Колко пари са изхарчени за интеграция на ромите и какъв е ефектът? Това попита депутатът от БСП Георги Гьоков по време на обсъждане на административния мониторингов доклад за 2017 година ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?