25 Април 2024 г. Четвъртък

България и Румъния ще открият два нови ГКПП в Добруджа

2012-07-14 05:51:51
България и Румъния окончателно са приключили преговорите по откриването на два нови гранични контролно-пропускателни пункта в Добруджа, които да улеснят връзките между гражданите в двете страни. Това обявиха външните министри Николай Младенов и Андрей Марга на съвместна пресконференция. Румънският министър е на работно посещение в България.

Марга определи откриването на пунктовете като символично за отношенията между двете страни.

Отношенията между двете страни се развиват


И двамата министри изразиха задоволството си от развитието в отношенията между България и Румъния, като отбелязаха значението на присъединяването заедно към Европейския съюз. Младенов подчерта, че Румъния е вторият най-голям търговски партньор на България след Германия, докато румънският му колега дори описа икономическия обмен между двете страни като "взрив".

По думите на Марга повече от 1500 дружества в Румъния са с български капитал, а в България повече от 200 дружества са с румънски и около 1400 са със смесен капитал. Търговският обмен само за първото тримесечие на 2012 г. възлиза на 780 млн. евро, каза още той. Младенов от своя страна отбеляза, че румънските туристи в са един от основните контингенти в България.

Двамата министри са обсъдили още изграждането на втори мост над река Дунав в областта на Гюргево-Русе. Българският министър от своя страна е настоял за намаляване на румънските такси за преминаването на моста до Русе, като е получил уверението от колегата си, че новото румънско правителство ще се ангажира с въпроса.

Двете съседни страни са готови да работят съвместно по нови инфраструктурни и енергийни проекти. София и Букурещ ще се борят заедно и за запазване на средствата за кохезионната политика в следващата многогодишна финансова рамка на ЕС за периода 2014-2020 г. "Има още много важен потенциал, който може да се реализира и в бъдеще", отбеляза Марга.

В очакване на мониторинговите доклади

Двамата министри обърнаха особено внимание на предстоящите доклади от Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка. За спекулациите, че двете държави ще бъдат разделени за докладите, те заявиха, че Еврокомисията досега винаги е оценявала индивидуално двете най-нови държави членки.

Те заявиха, че и София, и Букурещ са положили много усилия и са постигнали голям напредък в реформирането на правосъдните си системи и борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Младенов изрази надеждата си Брюксел да оцени тези усилия и да вземе предвид цялостния напредък в доклада си, който ще обхваща обобщение на петте години на членство в ЕС.

Марга от своя страна отбеляза, че напоследък е имало и положително развитие на отношението на Холандия, която обвързва мониторинговите доклади с присъединяването към Шенген.

Отстраняването на Бъсеску и доклада

Румънският външен министър подчерта, че отстраняването на президента Траян Бъсеску и няма общо с доклада на Еврокомисията. "Това е демократичен процес и нито едно правило не е нарушено", настоя той.

На въпрос на "Дневник" за независимостта на Конституционния съд в Румъния Марга заяви, че нито едно от решенията на новото социалистическо правителство не я е засегнало. Той обясни, че преди две години предишното правителство е разширило компетенциите на съда, с което е ограничило работата на парламента, и целта на сегашните действия е нещата да се върнат в нормалната рамка.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати