29 Март 2024 г. Петък

В учебника по история – повече за Сергей и Царя, отколкото за Бойко

2012-07-14 05:41:27

Обновеният учебник по история за 11-и клас на издателство "Просвета" е допълнен с няколко кратки параграфа, отнасящи се за последните 12 години, защото предишното издание завършваше с Иван Костов.

Това се посочва в съобщение до медиите от Никола Кицевски, директор на издателство "Просвета".

Той допълва, че добавените параграфи са логични с оглед изминалия период, а по думите на Кицевски в изданието доста повече място е отделено на управлението на Симеон Сакскобургготски и на "тройната коалиция" на Сергей Станишев, отколкото на ГЕРБ.

"Обновяването на учебниците става само след изричното разпореждане на Министерството на образованието, младежта и науката, като то дава насоките какво и къде да се обнови", посочва издателят.

 

Директорът на издателство "Просвета" уточнява още, че такова решение не се взема всяка година и за всички учебници, защото нито е необходимо, нито е технологично възможно.

Dnes.bg припомня, че преди дни стана ясно, че от есента учениците в 11-и клас ще учат и за премиера Бойко Борисов в учебниците си по история.

Министър-председателят ще е в компанията на еврокомисаря Кристалина Георгиева и президента Росен Плевнелиев в учебника.

Учениците от 9-ти, 10-ти и 11-ти клас от тази есен ще имат нови учебници по история и по география, които вече са одобрени от просветния министър Сергей Игнатов. Книгите, по които тийнейджърите учеха досега, са издавани през 2001 г.

В новият учебник създаването на ГЕРБ е определено като "важен елемент в развитието на партийно-политическата структура" у нас.

Победата на ГЕРБ на последните парламентарни избори е определена като "внушителна" със спечелените 39,7%.

За сравнение победата на парламентарните избори на ОДС през 1997 г. (с 57.1%), е оценена като убедителна, а тази на НДСВ през 2001 г. (с 42.74%) изобщо не е оценена, посочва в свое изследване в. "Дневник".

Според учебника обществената подкрепа на политиката на ГЕРБ е намерила израз в президентските избори с победата на двойката Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати