Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Март 22
Начало arrow Политика arrow БГ пред провал на най-големия си изпит от влизането в ЕС

БГ пред провал на най-големия си изпит от влизането в ЕС

  Print E-mail
2012-07-13 14:58:41
източник: dnes.bg

България и Румъния са на път да се провалят на най-големия си изпит от присъединяването си към Европейския съюз на 1 януари 2007 г. с предстоящото публикуване на ключовите доклади за напредъка на реформите в правосъдната система, коментира сайтът EurActiv.

Сайтът напомня, че когато двете страни се присъединиха към ЕС, заради недостатъци на правосъдните им системи им беше наложен т.нар. механизъм за сътрудничество и проверка.

На 13 септември 2010 г. страните от ЕС решиха да удължат наблюдението над Румъния и България с още една година, а на 20 юли 2011 г. механизмът беше продължен с отново с една година.

EurActiv отбелязва, че Румъния се сблъсква с безпрецедентна критика заради предполагаеми опити на новото й правителство да наруши принципа на разделение на властите, а България е изправена пред критики във връзка с предполагаеми тесни връзки между правителствени представители и организираната престъпност.

Лявоцентристкото правителство на премиера Виктор Понта стартира процедура за отстраняване от длъжност на консервативния президент Траян Бъсеску. Парламентарното мнозинство гласува за суспендирането му на 6 юли и сега Бъсеску очаква референдум на 29 юли, на който гласоподавателите ще решат съдбата му. Правителството на Понта издаде и серия извънредни постановления, които предизвикаха опасения, че принципите на правовата държава са изложени на риск.

Помолен от EurActiv да коментира качеството на демокрацията в Румъния, Понта заяви, че много от информациите са некоректни, но призна, че има проблем.

"Имате право, имаше хора, които са политически назначени, и може би трябва да внесем в конституцията стабилност на длъжностите, които не са политически назначения. Затова съм съгласен, че свикването на национална конвенция и промяна в конституцията, която да определи ясно кои длъжности са политически и кои не, ще помогне на демокрацията", заяви Понта.

Въпросът за присъединяването на двете страни към Шенген се очаква да бъде включен в дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през септември. Все пак, ако се съди по изявленията на редица политици в последно време, събитията в Румъния вероятно ще отложат това решение за неопределен период, отбелязва EurActiv.

Въпреки че са по-малко видими от перспективата на Брюксел, политическите събития в България внушават, че и Букурещ, и София трябва да очакват малко добри новини в докладите на Европейската комисия, които трябва да бъдат публикувани на 18 юли, посочва сайтът.

EurActiv напомня за вчерашното решение на Висшия съдебен съвет да уволни съдия Мирослава Тодорова, която е придобила репутация на един от най-силните критици на институцията, "масово възприемана като инструмент на политиците и на вътрешния министър Цветан Цветанов".

Случаят "Тодорова" илюстрира продължаващата борба за власт между изпълнителната власт и съдебната система в България, като всяка от тях обвинява другата във връзки с мафията, пише сайтът EurActiv, цитиран от БТА.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини "Има достатъчно основания да се смята, че има акт на корупция." Това заяви пред Нова телевизия Александър Симов от БСП.Той подчерта, че няма как записът да бъде манипулиран ...
  Новини ГЕРБ са в паника, така че твърдят неистини и глупости. Те са уплашени и усещат, че концертът свършва и си отиват. Това заяви пред bTV заместник-председателят на ПГ на БСП Христо Проданов по ...
  Новини "На мен лампи ми светят винаги, режисьор съм и се занимавам с всичко. Интересува ме мръсотията и ми се налага да се занимавам с нея като човек". Това заяви пред bTV министърът на културата ...
  Новини Конкурсът по избор на изтребители беше опорочен. Това заяви президентът Румен Радев след тържествения водосвет за Богоявление пред Паметника на незнайния воин."Настоявах да се спази процедурата ...
  Новини Европредседателството, както и добрата икономическа конюнктура по света са създали предпоставки за една добра политическа година, но въпреки това есенният политически сезон у нас беше маркиран ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?