25 Април 2024 г. Четвъртък

Бойко Борисов "за" религията в училище

2012-07-13 14:48:58

Премиерът е възложил преди дни на специалисти от образователното министерство и от Светия синод да изготвят текст за промяна на Закона за образованието, в който да се включи задължителното изучаване на религия в училищата, твърди пред БТА Ловчанският митрополит Гавриил.

По думите му обаче на последвала среща двете страни не са се споразумели и такъв текст все още няма, тъй като според представителите на министерството на Сергей Игнатов сега не може да се говори за въвеждане на религия, защото е много рано.

Според ловчанският митрополит обаче те не знаят ползата от този предмет. Предстои още една среща при министър-председателя, на която окончателно ще се реши този въпрос.

 

В предложението на Светия синод е включена и възможността тези, които не желаят да учат религия, да изберат предмет Етика.

"Ние не говорим, че всеки родител трябва да запише своето дете да изучава православна религия. Ние предлагаме да се изберат няколко одобрени от закона в България традиционни вероизповедания", заяви Ловчанският митрополит.

По думите му в определени райони с компактно мюсюлманско население и в момента изучават своята вяра. Тъй като това не е регламентирано съсзакон, не се контролира нито кой ги учи, нито по какви учебници.

В случай, че религиозното образование бъде подплатено законово, министерство ще одобрява както учебниците, по които ще се учи, така и преподавателите.

Според владиката на всяко дете трябва да се предостави възможност да изучава своята вяра.

"Системата, която е досега, не води до нищо. Много малък процент деца изучават религия, а желаещите са много повече. След 10-20 години децата днес ще бъдат хората, които ще управляват страната и каквато бъде тяхната нравственост, такова ще бъде и обществото, такава ще бъде и държавата. Колко години трябва да минат, колко поколения трябва да изпуснем. 20 години вече минаха, за тези години едно поколение е израснало", заяви още Ловчанският митрополит.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати