19 Април 2024 г. Петък

ВСС действа като екзекутор, категорична е Мирослава Тодорова

2012-07-13 14:46:02

Висшият съдебен съвет често се държи като прокурор или екзекутор, заяви на пресконференция съдия Мирослава Тодорова.

 

Днес съдийката заяви, че ВСС не я уведомил за решението си и не е поискал да я изслуша, а е разбрала от медиите за уволнението си.

"Всеки подсъдим има право на последна дума, но се оказа, че аз нямам", обясни Тодорова.

Тя определи като "унизителен" не само за нея, но и за цялата съдебна система начина, по които ВСС е взел решението си. Тодорова обясни, че в деня преди уволнението си от медии научила, че Съдебният съвет може би ще решава нейния случай.

На сутринта имала дело и се изправила пред подсъдим и адвокат, които знаели, че може би след часове ще бъде освободена.

Съдийката заяви, че ще обжалва решението пред Върховния административен съд. Тодорова не отрича, че наистина е забавила дела, но уволнението й нямало да реши проблемите в съдебната система. По думите й най-голямото й притеснение в момента е какво ще се случи с делата й.

Тя обясни, че ако бъде освободена, всички нейни дела ще трябва да започнат отначало, а и от ВСС по никакъв начин не се поинтересували колко дела гледа в момента и колко от тях ще започнат отначало.

По думите на съдийката работата на Висшия съдебен съвет е да решава проблемите в системата, а вместо това той създава по-големи.

Тя обясни, че всеки еден от членовете му има причина да не я харесва заради системната критика, която са отправяли тя и останалите членове на Съюза на българските съдии. Тодорова припомни, че са искали и оставката на съвета.

По нейните думи най-важното в момента е да не се компрометира изборът на нов ВСС.

Мирослава Тодорова беше категорична, че не се приема като жертва и случаят с уволнението й не бива да плаши останалите й колеги.

Съдийката обяви, че вярва в съдебната система и в крайна сметка ще има справедливост.

"Има и наднационална защита", поясни тя и благодари за подкрепата, която е получила.

Тя определи като “безпрецедентен“ протеста на колегите й, който се проведе днес пред сградата на ВСС в нейна подкрепа.

Съдийката отказа да коментира конфликта си с Цветан Цветанов и дали някой е повлиял на решението на Висшия съдебен съвет за отстраняването й.

Мирослава Тодорова обаче обясни, че делото й срещу вътрешния министър е прецедент в световен мащаб. По нейни думи тя води делото срещу Цветанов, защото й се струва нетърпимо да има вербална агресия между институциите.

"Водя делото с превантивен ефект", обясни магистратът. Според нея не е правилно вътрешният министър да си позволява да дава оценки на магистрати в медиите. Точно това е причината тя да не желае да коментира конфликта между тях публично.

"Колкото е укорително да хвалиш съдии, точно толкова е укорително и да ги укоряваш", обясни тя.

Тодорова не отрече вината си по забавяне на делата, за което беше освободена и се определи като един от проблемите на съдебната система. Тя обаче беше категорична, че има двоен стандарт при оценката на работата на магистратите.

Накрая съдийката настоя да има равномерно натоварване на съдиите в системата, а не някои да имат много повече дела от други.

По повод изказването на министъра на правосъдието Диана Ковачева, че ВСС трябва да преразгледа решението си за освобождаването на Тодорова, самата съдийка коментира, че това е много притеснително.

"Диана Ковачева е част от изпълнителната власт и не може да се меси в работата на съдебната. ВСС въпреки всичките си недостатъци е суверенен орган", завърши Мирослава Тодорова. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати