19 Април 2024 г. Петък

"Печатна грешка" в проект на РЗС може да спре партията на Кунева от избори

2012-07-13 05:58:11
Новоучредената партия на бившия еврокомисар Меглена Кунева "Движение България на гражданите" може и да не участва в редовните парламентарни избори през 2013 г. Това следва от предложените от РЗС поправки в закона за политическите партии, приети на първо четене тази вечер от правната комисия с подкрепата на ГЕРБ.

Проектът, внесен от Янев и депутатите му само преди два дни, предвижда забрана името на партия да повтаря изцяло или частично наименованието на сдружение, което е регистрирано по-рано по закона за юридическите лица с нестопанска цел, включително чрез прибавяне или изваждане на думи, букви, цифри, числа или други знаци от името на сдружението.

Предлага се ограничението да важи за партии, вписани в регистъра до 30 юни 2012 г., което автоматично удря по учредената на 1 юли 2012 г. партия на Кунева "Движение България на гражданите", макар и ГЕРБ, и НДСВ да възникнаха като сдружения. Освен това е записано, че започнатите производства по регистрация на политически партии преди влизането в сила на тези поправки се прекратяват и така Кунева не би могла да регистрира партията си с името "Движение България на гражданите".

"Това е закон против партията на Меглена Кунева и е мракобеснически начин за саморазправа с политическия опонент", обяви Четин Казак от ДПС. Янев, който не е член на правната комисия, го репликира с въпроса дали не е адвокат на Кунева.

След разгорещена дискусия и знак от шефа на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ), че одобрява 90% от предложените текстове, но се разграничава от забраната, която обхващала и ГЕРБ, Янев обяви, че "2012 г." е печатна грешка. Имали предвид ограничението да важи за партиите след 1 юли 2013 г., защото по това време се очаква да бъдат насрочени следващите парламентарни избори. 

Изтеглете законопроекта, оправете печатната грешка и отново го внесете, обърна се Христо Бисеров (ДПС) към Янев. "Една лъжица мед и цяла каца катран", обобщи той проекта на Янев.

Янаки Стоилов от левицата пък възрази, че целта на предложените промени е да няма нови партии в България. Бетонира се политическото статукво, коментираха и наблюдатели.

Проектът на РЗС забранява в ръководните и контролните партийни органи да влизат хора, които година преди подаването на молба за регистрация в съда са били в ръководството на вероизповедания или на международни органи, на които България не е член. Наред с това Янев предлага и забрана в централните партийни ръководства да влизат управители или членове на ръководни, контролни или консултативни органи на търговски дружества, финансово-кредитни институции, на други предприятия или организации с идеална цел, регистрирани извън България.

Опозицията веднага заподозря, че и този текст е насочен срещу Кунева, която все още е в обществения съвет на френската "Париба", който пък е с консултативни функции.

Предложенията на РЗС предвиждат още, за да е легитимна една партия, да има структури в поне половината общини в страната и да регистрира при областните управители местните си ръководства до 6 месеца след учредяването. Това е и едно от изискванията, за да бъде допусната до избори от Централната избирателна комисия.

Предвидено е партиите да се закриват от съда, ако за последните 5 години има две или повече участия (самостоятелно или в коалиция) в избори за парламент, евродепутати и президент, на които е получила по-малко действителни гласове, отколкото са подписите в подкрепа за регистрацията й за участие във вота.

Промените на РЗС предвиждат за учредяване на партия да са нужни 1000 граждани с избирателни права, вместо сегашното изискване на 500. Учредителното събрание пък да се смята за законно, ако е отразено най-малко от една национална електронна медия и един национален ежедневник, предлагат още от РЗС. За регистрацията й в съда пък ще са нужни 5000 подписа вместо 2500, които ще бъдат проверявани и от Сметната палата. 

Фидосова похвали юридическия екип на РЗС за почти всички предложения, защото наистина са мерки срещу партиите-фантоми. "Вие сте се договорили с вашия приятел"Не сме приятели, ние сме опоненти в личен план".

Десислав Чуколов от "Атака" също видя договорки между РЗС и ГЕРБ, тъй като Янев предлага да отпадне принципа "държавната субсидия да следва депутата", но това да стане от следващия мандат. Янев каза, че отлага мярката, за да не бъде упрекнат, че се облагодетелства, след като групата му се разпадна. Същият проблем с пренасочване на субсидия има и "Атака", която остана на ръба на санитарния минимум от 10 депутати и 11 нейни представители прехвърлиха пари към ГЕРБ и БСП.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати