20 Април 2024 г. Събота

ВСС уволни дисциплинарно Мирослава Тодорова

2012-07-12 10:48:03

Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова заради забавени мотиви по три дела.

Тя е и председател на Съюза на съдиите в България, който системно критикува работата на Висшия съдебен съвет, а самата Тодорова публично се конфронтира и с вътрешния министър Цветан Цветанов.

"За" отстраняването й гласуваха 19 от членовете на ВСС, против бяха трима, а двама се въздържаха.

 

Тодорова беше предложена за уволнение заради дело за отвличане и изнудване, по което забавила мотивите с 5 години. Поради тази причина то е било прекратено заради изтичане на абсолютната давност. Към това бяха прикрепени и други две дела, по които Тодорова също забавила мотивите. 

На излизане от днешното заседание на ВСС главният прокурор Борис Велчев и председателят на Върховния административен съд Георги Колев отказаха да коментират защо Тодорова е уволнена.

През януари ВСС санкционира Мирослава Тодорова с 15% намаление на заплатата за срок от 2 години заради това, че е забавила 57 дела.

Тодорова влезе в явен конфликт с вътрешния министър Цветан Цветанов, след като той изрази съмнения, че съдийката обслужва интересите на организираната престъпност.

Като причина за подозренията си МВР шефът посочи забавянето на делото за наркотрафик срещу сочения за емблематичен подземен бос Васил Маникатов.

Председателят на Съюза на съдиите от своя страна обвини Цветанов, че уронва престижа на правосъдието и заведе дело за клевета срещу него.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати