29 Март 2024 г. Петък

Данъчните приключиха с проверките на Доган

2010-08-11 03:01:50
Близо 2 години трябваха на Националната агенция по приходите, за да обяви, че са извършени проверките на фирмите, които владеят т.нар. "имоти на Ахмед Доган". Във вторник пред бТВ пресаташето на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров съобщи, че резултатите от проверките на "7-те компании, за които се твърди, че са свързани" с Доган вече са предадени на компетентните органи. Той добави обаче, че документацията е конфиденциална и няма как да обяви резултатите, предаде Медиапуул.

Въпросните пет имота са т. н. сарай в Бояна, хотелът "Каза Домини" в Рибарица, СПА комплексът "Орфей" в Девин, паркът "Росенец" до Бургас и Дворецът на децата в родното село на ДПС-лидера Дръндар, Варненско.

Доган се водеше собственик само на последния имот, но го е прехвърлил безвъзмездно в началото на 2007 година, според информацията, която е подал в декларацията си до Сметната палата. Към момента на негово име няма регистрирана собственост.

Първата проверка бе възложена на НАП в края на 2008 година. На 22 април 2009 година прокуратура отново възложи на агенцията проверка. В края на юли същата година пред Mediapool зам.-главният прокурор Валери Първанов се оплака от данъчните като заяви, че протакат работата. Той обясни, че прокуратурата е получила от данъчните информация единствено на чие име се водят имотите, което е крайно недостатъчно.

НАП имаше за цел да провери откъде са придобити и на какво правно основание са спечелени средствата, с които фирмите са купили или построили имотите, цялостното финансово състояние на дружествата, платени ли са задълженията за недвижимостта и дали са издадени нужните строителни документи. Прокуратурата поиска информация и в какво си качество Доган ги е посещавал, след като те не се водят на негово име.

В края на 2009 година парламентарната комисия за борба корупцията отделно от държавното обвинение също възложи проверка на НАП.

По закон данъчната експертиза трябва да е готова в срок от три или най-много четири месеца при сложните случаи. Ако искаха да спазят закона НАП трябваше да предоставят информация на "компетентните органи" най-късно до 22 август 2009 година. На 10 август 2010 година агенцията обяви, че това вече е направено.

Година по-късно отново пред Mediapool Валери Първанов заяви единствено, че ако информацията е постъпила днес (10 август, бел.ред) то тя ще бъде разпределена на прокурор от Върховната касационна прокуратурата, който да работи с нея. По случая ще бъде ангажирана и Софийската градска прокуратура, както и прокуратурите, които се намират в районите на съответните имоти.

След като обясни, че данните са "конфиденциални" Румен Бъчваров заяви, че НАП иска либерализиране на режима по публикуване на данъчноосигурителна информация. "Няма нищо нередно в това да се знае публично кой и защо е бил ревизиран и какви укрити данъци има", обясни той.

В началото на 2010 година на 3 години условно и глоба от 10 000 лв. от съда в Перник бе осъден бизнесменът Арбен Хавальов. Той е съсобственик на хотела "Каза домини" в Рибарица и е признат за виновен за източване на ДДС и използване на две имена за деянията си. Обвинението срещу него бе повдигнато преди 2 г. на базата на заключение на пернишкото следствие. За три месеца Хавальов източил 638 761 лв. ДДС. Прокуратурата констатирала 296 фиктивни сделки. Комисията "Кушлев" започна производство по конфискация на "Каза домини".

През 2008 година още като кмет на София Бойко Борисов обяви от своя страна сараите в Бояна за незаконни. Тогава той разкри, че огромното имение, охранявано от жандармерия и НСО, се води по документи на 26-годишния Иван Хаджийски. Той го придобил, когато бил на крехката 22-годишна възраст. "Честа и задължението" да притежава резиденцията на Ахмед Доган са му оказани чрез прехвърляне на имота от сдружението на ДПС-общините "Толерантност".
източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати