Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Юли 9
Начало arrow България arrow Лифтовете ще излязат от строя, смятат от “Витоша ски“

Лифтовете ще излязат от строя, смятат от “Витоша ски“

  Print E-mail
2012-07-10 08:45:06
източник: dnes.bg

Лифтовете на Витоша рано или късно ще излязат от строя, заяви членът на съвета на директорите на „Витоша ски” Петър Петров пред bTV. По негови думи съоръженията рано или късно ще рухнат, защото са много стари и просто в един момент няма да има резервни части за тях.

 

Представителят на "Витоша ски" обясни, че съоръженията не могат да бъдат подменени заради изискване в новия закон, според което стъпките на новия лифт трябва да бъдат изключени от горския фонд.

Вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че Симеоновската и Драгалевската въжени линии ще заработят отново до края на юли, най-късно началото на август. До решението се стигна, след като Фандъкова обяви, че ще има разговори с юристи, ако “Витоша ски“ не пусне съоръженията.

Фирмата спря лифтовете миналата година заради несъгласие в определени текстове в Закона за горите и разногласията си с тогавашния директор на природен парк „Витоша” Тома Белев. Днес Петър Петров отново нападна Белев и той обясни причината с така наречения параграф 22 – комисията не допуснкала прочистване на просеките, защото имало изискване за учредяване на ограничено вещно право, за което първо трябва да има процедура за подробен устройствен план.

Петров се оплака още, че "Витоша ски" било рекетирано от страна на Дирекцията на парк „Витоша” и от Държавно горско стопанство – искали наем за земята, върху която се намират сгради - собственост на „Витоша ски”. Според представителя на ръководството на дружеството „някой иска да ги спре”.

Петров обясни още, че по време на разговорите с еколозите по спорните промени в Закона за горите, които доведоха до протестите на Орлов мост, “Витоша ски“ са изразили по-екологични позиции от протестиращите. По думите му по време на една от срещите представител на екологичните организации е обяснил, че “законът трябва да е такъв, че да отблъсква инвеститорите“. Петров обяви подобни изказвания за нелепи.

Той допълни, че не може да разбере защо еколозите протестират срещу лифтовете, които са най-екологичният транспорт, а не срещу предприятията, които замърсяват, например. Представителят на “Витоша ски“ допълни още, че явно някой се опитва да запази статуквото на Витоша.

На срещата с Йорданка Фандъкова се стигна и до решението просеките да бъдат почистени и да бъде направена инспекция на съоръженията от „Инспекция за държавен технически контрол”. И двете ще станат за сметка на “Витоша ски“.

Днес началник отдел „Инспекция за държавен технически контрол” Ваньо Бояджиев заявие, че лифтовете на Витоша са в изрядно техническо състояние. По думите му не е необходим специален преглед на съоръженията. Последният преглед на Драгалевската въжена линия е бил на 1 юни, а на лифта на Симеоново е извършена на 31 май. Според наредбите технически преглед се прави веднъж годишно.  Единственото предписание на специалистите е трасето да се прочисти от храсти.

Зам.-изпълнителният директор на Агенцията по горите Красимир Каменов обясни, че е намерено компромисно решение за почистване на терена и на растителността , която пречи за функционирането на лифтовете.

Предложението било отправено към дружеството още в началото на декември, но от там посочили като пречка текстове в Закона за горите. Според Каменов  законът е рестриктивен и не дава гаранции на инвеститорите.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Beчe пo cвeтa ce нaблюдaвa нaтиcĸ ĸъм влacтитe зa пoвтopнo пpинyдитeлнo зaтвapянe нa иĸoнoмиĸитe. Πocтoяннoтo тpъбeнe пo мeдиитe, ĸoeтo тpябвa дa yбeди xopaтa дa пpиeмaт ...
  Новини Бизнесменът Пламен Бобоков показа част от чат, за който твърди, че е с премиера Бойко Борисов. По неговите думи двамата са си писали на 31 март 2019 г. точно по повод на случая ...
  Новини Православната църква днес почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел. Над 300 хиляди българи празнуват имен ден. -   - "Двамата най-ярки апостоли. Те са много различни, но ...
  Новини Силна градушка удари Козлодуй тази нощ, съобщава bTV.Бурята е продължила около 30 минути, а ледените късове са били с размер на лешник.Нанесени са сериозни поражения - пропаднала ...
  Новини В момента, в който държавата реши да строи бензиностанции, ще взриви пазара на имоти. За това предупреди пред bTV изпълнителният директор на Петролната и газовата асоциация Андрей Делчев.По ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?