24 Април 2024 г. Сряда

Лифтовете ще излязат от строя, смятат от “Витоша ски“

2012-07-10 08:45:06

Лифтовете на Витоша рано или късно ще излязат от строя, заяви членът на съвета на директорите на „Витоша ски” Петър Петров пред bTV. По негови думи съоръженията рано или късно ще рухнат, защото са много стари и просто в един момент няма да има резервни части за тях.

 

Представителят на "Витоша ски" обясни, че съоръженията не могат да бъдат подменени заради изискване в новия закон, според което стъпките на новия лифт трябва да бъдат изключени от горския фонд.

Вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че Симеоновската и Драгалевската въжени линии ще заработят отново до края на юли, най-късно началото на август. До решението се стигна, след като Фандъкова обяви, че ще има разговори с юристи, ако “Витоша ски“ не пусне съоръженията.

Фирмата спря лифтовете миналата година заради несъгласие в определени текстове в Закона за горите и разногласията си с тогавашния директор на природен парк „Витоша” Тома Белев. Днес Петър Петров отново нападна Белев и той обясни причината с така наречения параграф 22 – комисията не допуснкала прочистване на просеките, защото имало изискване за учредяване на ограничено вещно право, за което първо трябва да има процедура за подробен устройствен план.

Петров се оплака още, че "Витоша ски" било рекетирано от страна на Дирекцията на парк „Витоша” и от Държавно горско стопанство – искали наем за земята, върху която се намират сгради - собственост на „Витоша ски”. Според представителя на ръководството на дружеството „някой иска да ги спре”.

Петров обясни още, че по време на разговорите с еколозите по спорните промени в Закона за горите, които доведоха до протестите на Орлов мост, “Витоша ски“ са изразили по-екологични позиции от протестиращите. По думите му по време на една от срещите представител на екологичните организации е обяснил, че “законът трябва да е такъв, че да отблъсква инвеститорите“. Петров обяви подобни изказвания за нелепи.

Той допълни, че не може да разбере защо еколозите протестират срещу лифтовете, които са най-екологичният транспорт, а не срещу предприятията, които замърсяват, например. Представителят на “Витоша ски“ допълни още, че явно някой се опитва да запази статуквото на Витоша.

На срещата с Йорданка Фандъкова се стигна и до решението просеките да бъдат почистени и да бъде направена инспекция на съоръженията от „Инспекция за държавен технически контрол”. И двете ще станат за сметка на “Витоша ски“.

Днес началник отдел „Инспекция за държавен технически контрол” Ваньо Бояджиев заявие, че лифтовете на Витоша са в изрядно техническо състояние. По думите му не е необходим специален преглед на съоръженията. Последният преглед на Драгалевската въжена линия е бил на 1 юни, а на лифта на Симеоново е извършена на 31 май. Според наредбите технически преглед се прави веднъж годишно.  Единственото предписание на специалистите е трасето да се прочисти от храсти.

Зам.-изпълнителният директор на Агенцията по горите Красимир Каменов обясни, че е намерено компромисно решение за почистване на терена и на растителността , която пречи за функционирането на лифтовете.

Предложението било отправено към дружеството още в началото на декември, но от там посочили като пречка текстове в Закона за горите. Според Каменов  законът е рестриктивен и не дава гаранции на инвеститорите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати