27 Април 2024 г. Събота

България става средноевропейска държава до 3 години

2010-08-10 19:32:00

България може да стане "средноевропейска" държава в следващите три години, заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция днес в Министерски съвет.

Премиерът посочи, че е по силите на неговото правителство да изведе страната ни по пътя, по който я е повело и да я превърне в държава със среден стандарт за Европа.

Днес Борисов и президентът на Групата на Световната банка Робърт Зелик подписаха Меморандум за разбирателство за активизиране на сътрудничеството за развитие на инфраструктурата в България, включително за ускоряване на инвестициите и за поддръжката на пътната и железопътната инфраструктура.

„Обещал съм на българите в рамките на следващите три години да правим средно по 60 километра магистрала на година”, потвърди своя ангажимент към развитието на инфраструктурата премиерът.

Ще продължим да работим и по второкласните и третокласните трасета и плюс това, което Брюксел очаква от нас и именно чрез Световната банка да направим проектите за Струма, Кресненското дефиле, „Черно море”, „Хемус” и всички останали възли инфраструктура, която ни интересува. Световната банка дава пари на сърбите да си направят Белград – Ниш - София, а ние трябва да направим София - Димитровград, ако искаме да се съберат двете магистрали, каза Борисов.

Проект по проект в рамките на две-три седмици ще посочим пътищата, които ще строим от тези, за които има подписани договори. Ще направим и анализ на критичните точки – дали една трета, дали две трети, дали целия път този строителен сезон и колко от него догодина, отбеляза премиерът.

Разполагаме с договори за близо един милиард евро, подписани от предишното правителство, и още този строителен сезон трябва да се стараем да строим колкото се може повече, каза премиерът.

Важно е пътищата да се строят както трябва, да се преодолее корупцията, да има повече прозрачност. Това са все въпроси, по които банката може да окаже подкрепа, посочи от своя страна Зелик.

По думите на Борисов е договорено в рамките на седмици да бъде направен анализ и заедно с експертите на СБ той ще бъде представен в Брюксел, за да се покаже откъде точно ще се вдигне дефицитът. Няма да се вдигат пенсии и заплати, а ще се строи, отбеляза Борисов.

По думите му това означава за България нови работни места, добра инфраструктура, която ще повлияе положително на инвестициите и на бизнеса.

Мисля, че мога да нарека президента на Световната банка приятел на България, каза Борисов. Той отбеляза, че гостът е поел личен ангажимент СБ да помогне с експерти и финансиране на страната ни за бързото усвояване на десетте милиарда европейски средства. Това гарантира следващите години да подкрепим и бюджета, и дефицита, и българите да усетят европейската солидарност, заяви Борисов.

Еврокомисар Кристалина Георгиева заяви, че споразумението, което се постигна, е независим поглед върху това какви планове имаме в момента в България, какво означава тяхното изпълнение за дефицита на страната, така че правителството да вземе информирано решение – кое да прави и кое не.

По думите й тази година е критична, защото трябва да ускорим усвояването на наличните ресурси от еврофондовете и да направим заявка за България за следващия финансов период.

Имаме на разположение близо 10 млрд. евро и три години, в които да ги усвоим, това са пари на България, заяви еврокомисарят, визирайки парите по европейските програми. Тя добави, че досега не са усвоени дори 10 процента от тези средства. Президентът на СБ Зелик прави най-голямата услуга на страната ни, като дава възможност да ускорим усвояването на европейските фондове и да ускорим реформите, които са критични за растежа в България, каза Георгиева.

 

Експерти на Световната банка ще ни подпомагат в отделни области. Колко ще бъдат те, ще зависи от конкретните проекти и реалните технически нужди, обясни Зелик.

Министър-председателят има прекрасен екип, нещо, което се забелязва и в Европа, и в САЩ, заяви още той и добави, че премиерът Борисов има много добри приятели в много държави, включително и в САЩ.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати