19 Април 2024 г. Петък

Борисов е виновен за цената на тока, скочи Костов

2012-07-09 14:12:29

Отговорността за високите цени на тока е изцяло на премиера Бойко Борисов. Три години той и неговият кабинет се опитват да прикрият разхищенията на предшествениците си Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. 

Това обяви лидерът на ДСБ Иван Костов след заседание на националното партийно ръководство. В допълнение идвали и нерешителността, некомпетентността и страхът на министър-председателя.

Анализът на тъмносините показвал, че скокът на електроенергията с една шеста за фирмите ще доведе до унищожаване на работни места и ще бъде изключително тежък удар върху икономиката - жертва на монополно високи цени на тока, регулирани от държавата, плюс скъпия природен газ.

Костов нарече обясненията на Борисов за нуждата от повишаване на електоенергията от 1 юли за бита и бизнеса неверни и заблуждаващи. Основната причина е, че НЕК е доведена до фалит, категоричен беше лидерът на ДСБ.

Правителството на Борисов субсидирало електроцентрали на Ковачки като "Брикел". Според Костов премиерът се опитвал "безочливо да поддържа тезата за Марица-Изток 1,3 и договорите за тях, подписани при правителството на ОДС. 

Затова ДСБ ще изпратят справка на Борисов и настояват да се извадят "на светло" сключените договори както от кабинета "Костов", така и от Сакскобургготски и Станишев.

От тъмносинята централа са категорични, че няма причина да преосмислят позицията си на опозиция на ГЕРБ на фона на случващото се в момента у нас. 

„За каква вяра може да става въпрос, как можем да поемем отговорност за тази енергийна политика. Опитваме се да водим разговора на съвсем друго ниво“, коментира още Иван Костов. 

„Не може три години премиерът да прикрива предишните правителства, да харчи милиарди и да се ползва с подкрепата на ДСБ“, отсече той. 

Иван Костов допълни, че българският министър-председател се е опитал да заблуди хората и като е посочил зелената енергия за още една причина за по-скъпата електроенергия.

От ДСБ настояват за създаването на енергиен пазар у нас, където може да се развие конкуренция между отделните участници в сектора, за закриване на Българския енергиен холдинг и за нов начин за избор на председател и на членове на ДКЕВР - така както те се избират в останалите регулаторни органи. 

От партията припомниха и внесени от тях промени в закона за защита на конкуренцията, които предвиждат публичност на търговските договори на дружествата, които имат по-висок от пет процента дял на енергийния пазар, предаде БТА. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати