29 Март 2024 г. Петък

Говорих с Танов за Мишо Бирата, но са махнали ругатня за Първанов!

2012-07-09 14:05:15

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че записът на разговора му с шефа на Митниците Ваньо Танов за Мишо Бирата е реален, но от него са изрязани някои думички като „една голяма ругатня“ по адрес на президента Георги Първанов. 

Това стана ясно от интервю на министър-председателя за politika.net по повод инициативата „Бойкометър“, която изследва обещанията на премиера и тяхното изпълнение. 

„Спомням си много добре как казах няколко нецензурни думи, които ги нямаше в записа, свързани с това, че президентът ми се обади, че митничарите правя безобразия. И с няколко леки пипания разговорът придобива съвсем друг характер. Но помня една голяма ругатня по линия на президента Първанов – нямаше я в записа. Защото от това става ясно, че той ми се е обадил и че всъщност аз този Мишо Бирата не го познавам. Точно обратното - той дава на БСП масите, столовете на бирфестите на Бузлуджа. Той си е приятел на Първанов и Румен Петков”, разказва Борисов по повод т.нар. Тановгейт.  

Борисов е категоричен обаче, че няма нито едно последвало обстоятелство от този разговор, тъй като проверката е била направена и протоколирана.

„Няма никакво последствие, освен за мен публичния шамар, който получих, затова, че съм се намесил в нещо. Нямаше как да не реагирам, като президентът ми се обади и ме помоли. Не че е правилно. Не е трябвало да го правя. Но всеки човек има своите грешки. Аз реагирах и се обадих на Танов, прекрасно знаейки, че телефонът му е под контрол“, призна Борисов.

Преди година и половина в медийното пространство бяха разпространени СРС-та от разговор между Борисов и директора на агенцията "Митници" ген. Ваньо Танов, в който премиерът настояваше Танов да прекрати проверка на Михаил Михов – Мишо Бирата, покойния шеф на федерацията по баскетбол и собственик на пивоварна "Леденика".

"Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата..."Хайде, прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не…", което означава веднага да изтегли проверяващите от складовете на "Леденика".

В записите присъства и още един разговор на Борисов с Танов, както и обаждания на Танов до заместника му Антоний Странджев и финансовия министър Симеон Дянков. СРС-тата бяха разпространени чрез вестник „Галерия“. 

В началото на годината път прокуратурата спря разследването за изтичането на записите от СРС-та на телефонните разговори заради това, че не е открит пряк извършител.

По време на интервюто Бойко Борисов признава още, че понякога прави популистки изказвания. 

Едно от тях е обещанието специалните разузнавателни средства да бъдат разпореждани от главния секретар на МВР, а не от министъра на вътрешните работи.

“Ако се издават от главния секретар, образно казано ще сложим главен секретар вместо министъра, той ще ги подписва и ще идва да ни казва”Така че това си е жив популизъм. Изхождал съм, когато съм го казвал, от позицията, като бях главен секретар. Тогава не допусках да ми се меси министърът и нямаше как да ме накара да подпиша или не подпиша нещо“, мотивира се премиерът. 

“Но като знам с какво разполага МВР в момента нямат такъв секретар като мен, който да каже “не” или “да”, винаги може да го манипулираш, ако искаш”, заяви още Борисов. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати