25 Април 2024 г. Четвъртък

Социолози се карат в ефир заради поръчкови изследвания

2012-07-09 08:42:01
"Има злоупотреба със социологически данни и то не само в предизборен период. Те могат да влияят много мощно върху формирането на общественото мнение, например при лобиране за поправки в закон или приемане на различни политики". Това признание направи социоложката от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова пред bTV.

В този контекст тя обвини колежката си Мира Радева, че е спечелила непрозрачно обществена поръчка. Преди десетина дни агенцията на Радева излезе с проучване, поръчано от ПР агенцията на „Витоша ски”, в което протестиращите на „Орлов мост” бяха определени като хора с объркани глави. 

При представянето на изследването си Янева обяви, че е стигнала до този извод, след като е говорила със сина си, който също участвал в протестите. Объркването пък идвало от факта, че хората не били добре информирани за ползите и ограниченията във вече върнатия Закон за горите, за което Радева укори правителството и общините, че не са си свършили работата.

"Ден-два след това агенцията на Мира Радева получи поръчка от Министерството на образованието, младежта и науката за изследване на ефекта от младежките политики. Това случайно съвпадение ли е?", запита Боряна Димитрова.

"За да се разграничи истината от лъжата, хората трябва да следят внимателно имената на агенциите", заяви на свой ред Кольо Колев. Според него на предишните избори е имало две агенции, които са лъжели "нонстоп".

"Изследването (за Закона за горите – бел. ред.) е коректно и изключително важно, защото показва гледната точка на една група хора", защити се Мира Радева. 

Тя се почувства огорчена от колежката си Боряна Димитрова, която я била изкаляла заради една обществена поръчка.

„За мен е важно не кой колко печели, а дали има връзка между едно услужливо изследване и поръчката"На 4 юли, когато беше номинацията на Росен Плевнелиев за президент, от сутринта до номинирането му вечерта в медиите имаше над 93 цитирания на агенцията на Мира Радева "Ако изборите бяха днес ... ", заяви Боряна Димитрова.

Освен че се скараха в студиото, социолозите коментираха предложението на депутата Яне Янев да се знае кой финансира изследванията, както са осветлени начините на финансиране на партиите.

Според Янев проучванията не само, че влияят върху общественото мнение, но и предрешават много процеси. "Водили сме консултации с ГЕРБ и ще внесем проект за поправка в закона", заяви Яне Янев.

Според Мира Радева обаче огласяването на данните за финансиране не може да стане, защото го забранява кодексът на международната организация ЕЗОМАР, в която нашите агенции са членове.

"Законовата промяна би могла да засегне и политическите партии. Например те да огласят от изследванията на коя агенция се информират", заяви Мира Радева.

По данните в Сметната палата обаче може спокойно да се провери коя партия на коя социологическа агенция е платила за изследване.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати