23 Април 2024 г. Вторник

Емил Димитров се е опитал да спести на майка си няколко стотин хиляди лева годишно

2012-07-07 09:17:58
Конфликт на интереси. Обвинения в това нарушение съпътстват вече три години депутата от ГЕРБ Емил Димитров. За три години от мандата той си спечели няколко прозвища извън това, с което влезе в парламента – Емо Софийски. Той беше наричан още Лобиста, Фаса (заради множеството опити да прокара законови текстове в полза на тютюневия бранш), Горския (заради разпоредби за горите и лова) и др.

Всичко това обаче досега бяха медийни публикации и коментари на анализатори и граждани. Днес Емил Димитров обаче е на косъм от това да впише в биографията си вече и официално установен конфликт на интереси. И то не от медии, а от специализираната държавна институция - комисията за конфликт на интереси.

Това би станало, ако тя установи един доста очевиден факт – че свързани лица по смисъла на закона с депутата от ГЕРБ са ...неговата майка и нещатният му сътрудник по икономически въпроси, вписан и на сайта на Народното събрание. 

Комисията
 вече разглежда сигнал срещу Димитров

Предвид финансовото състояние на Димитров заплахата от глоба между 5000 и 7000 лв. не е особено голяма, но ако комисията види нарушение на закона, за него ще се знае официално, ще бъде доказано, че е прокарвал поправки в частен интереси. Става въпрос за поправка за връщане на концесионните такси и в концесионирани ловни стопанства, с която е щял да даде възможност на майка си и на сътрудника си да си върнат хиляди левове. По изчисления на бившия зам.-земеделски министър Георги Костов – около 600 000 лв. всяка година.

"Дневник" многократно потърси Емил Димитров за коментар, но той от около две седмици не участва в  заседанията на Народното събрание. Не вдига и мобилния си телефон. Преди време той на няколко пъти обяви, че когато е постъпил в парламента, е продал всичките си фирми, които могат да имат отношение по темата за горите и лова. Имах частни гори, продал съм ги и тях.

Нямам никакъв конфликт на интереси

декларира тогава депутатът.

Той обаче спестява един немаловажен факт – действително е излязъл от дружествата, имащи връзка със сектора, но всъщност е продал акциите на майка си Елеонора Димитрова. Това показва проверка в регистъра ДАКСИ и в имотните декларации през годините на Емил Димитров.

Концесионер на ловното стопанство "Елен" е фирмата "Фабрика Медикет". Според ДАКСИ "Фабрика Медикет" е с капитал 1 500 000 лева, разпределен в 625 422 поименни акции и 874 578 акции на приносител.  Към момента няма данни за това кой точно е собственик, но до последната актуализация през 2011 г. 50 на сто от капитала се е държал от "Елеонора Транс".

Именно чрез тази фирма майката на Емил Димитров – Елеонора, държи концесията на "Елен". Собственици на фирмата са Елеонора Димитрова и Славян Теофилов (вписан в сайта на Народното събрание като икономически съветник на Емил Димитров). През 2009 г. Димитров вписва в имотната си декларация продадени дружествени дялове за 1 млн. лв. в "Елеонора Транс".  През 2010 г. декларира, че има вземания от продадени дружествени дялове за 750 000 лв. от Елеонора Димитрова, а в последната му декларация за 2011 г. вече задължението на майка му към него е за 500 000 лв.

Друга връзка на Емил Димитров с концесията на "Елен" е чрез сътрудника му (и дългогодишен бизнес съдружник) Славян Теофилов, който според ДАКСИ е в борда на директорите на "Фабрика Медикет".

Докато вървяха спорове и протести заради ски пистите в закона за горите, поправката, изготвена и прокарана от Димитров, мина на второ четене, според стенограмите почти без дебати. С нея се изменяше текстът от закона за лова, който се отнася до парите от концесии на държавни дивечовъдни участъци. Според сега действащия регламент тези средства отиват в държавните горски предприятия и се изразходват за подпомагане на дивечовъдни участъци, които не са отдадени на концесия -  публични или пък с изтекла концесия. Според предложението, което и по информация от депутати от ГЕРБ е било инициатива лично на Димитров, парите ще отиват във всички държавни дивечовъдни участъци - т.е. дори и в тези, отдадени на концесия. Това е

все едно хазяинът да връща парите за наем на наемателя

Става въпрос за над 5 млн. годишно, изчисли преди време бившият зам.-министър на земеделието с ресор "Гори" Георги Костов.

Преди да влезе в парламента Емил Димитров държеше концесията на две големи ловни стопанства – "Елен" край Етрополе и "Шерба" край Горен Чифлик. Сега Димитров твърди, че няма общо с концесията.

"Дневник" поиска официална информация за това кой в момента е концесионер на двете стопанства, но от Изпълнителната агенция по горите отговориха, че договорите биха могли да бъдат огласявани само със съгласието на частната страна. Все пак "Дневник" разполага с документи, от които се вижда, че концесионер на "Елен" е фирмата "Фабрика Медикет".
Според закона за конфликт на интереси лице, заемащо публична длъжност, няма право при изпълнение на задълженията си да гласува в частен интерес, както и да използва служебното си положение, за да оказва влияние в частен интерес върху други органи или лица при подготовката, приемането, издаването или постановяването на актове или при изпълнението на контролни или разследващи функции. По закон "лице, заемащо публична длъжност, няма право да участва в подготовката, обсъждането, приемането, издаването или постановяването на актове, да изпълнява контролни или разследващи функции или да налага санкции в частен интерес".

А частен е всеки интерес, който води до облага от материален или нематериален характер за лице, заемащо публична длъжност, или за свързани с него лица, включително всяко поето задължение.

От дискусиите и стенограмите на Народното събрание

не става видно Димитров да е декларирал интереса си

да си е направил отвод и да не е участвал в гласуванията. В крайна сметка законът беше върнат от държавния глава и текстът на Димитров най-вероятно няма да влезе в сила след повторното (или по-точно четворното) обсъждане. Това обаче няма връзка с изискванията на закона за конфликт на интереси. Комисията държи сметка само за това дали някой е прокарвал или гласувал в частен интерес.

Макар комисията за конфликт на интереси да е сезирана от Тома Белев от природозащитната организация "Зелени балкани" само по законите за горите и за лова, Димитров стана популярен и с редица идеи в полза на тютюневия бранш. Последно - в опит да спре пълната забрана за пушене на закрити обществени места. Справката в ДАКСИ пък показва друга интересна връзка в този сектор - съветникът Славян Теофилов е сред управляващите Сдружение "Асоциация на производителите и търговците на тютюн и тютюневи изделия в България", както и  управляващ фирма за вътрешнотърговска и външнотърговска дейност с тютюни и тютюневи изделия "Табак Логистик груп"- София.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати