18 Април 2024 г. Четвъртък

Съдът окончателно остави Пловдивския панаир на Георги Гергов

2012-07-07 09:02:23
Върховният касационен съд (ВКС) остави като мажоритарен собственик на "Международен панаир Пловдив" АД бизнесмена Георги Гергов. С решениетоот вчера, съдът оставя в сила сегашното разпределение на капитала на панаира, в което държавата няма мажоритарно участие.

ВКС не допуска касационно обжалване на решението на Пловдивския апелативен съд от миналата година. 

"Доволен съм, че най-после се разбра, че всички инсинуации през тези три години, които тормозеха мен, семейството ми и екипа ми от служители в Панаира приключиха", заяви Гергов, цитиран от агенция "Фокус".

"От четири години чакам това решение. По закон се разбра, че Гергов нищо не е взел. Има държавност", заяви Гергов. Той поясни, че панаирът си е едно нормално дружество, има си своите проблеми, своето бъдеще. Екипът му продължава да работи в партньорство с общината и с държавата.

"Надявам се, че вече ще ни оставят да работим спокойно и да се развиваме като едно нормално дружество", каза още Гергов.

 "Ние ще се постараем да направим реклама на Пловдив, на България и на българския бизнес", добави Гергов. Има цяла програма, която е съгласувана с кмета на Пловдив и с министерството. Ще бъде направено така, че да се знае по всички кътчета на света, че Пловдивският панаир е едно място, на което всеки може да се представи и да презентира дейността си, както и да намери свои партньори.
Пловдивския панаир в момента е бизнесменът Георги Гергов, въпреки че дружеството е в забранителния списък за приватизация.

През 2006 г. общинското тогава дружество "Пълдин туринвест" придоби чрез увеличение на капитала 34 на сто от собствеността на панаира. Решение за това е взето от тогавашния министър на икономиката Румен Овчаров. Впоследствие "Пълдин" беше придобито от Гергов. 

Година по-късно отново чрез увеличение на капитала, извършено чрез апортиране на имоти, собственост на Гергов, "Пълдин туринвест" вече има дял от 49% в дружеството. През 2008 г. бизнесменът изкупи и акции от частни лица, които са ги придобили като наследници на бивши собственици на земи в изложбения център, и по този начин придоби мажоритарен дял. 

Правителството на ГЕРБ атакува в съда сделките за панаира, чрез които Георги Гергов взима дял от него. На първа инстанция държавата печели и делото. Окръжният съд в Пловдив обаче отсъжда, че решенията за увеличението на капитала на дружеството са законни, с което и връща контрола върху изложбения център на Гергов.

Министерството на икономиката обжалва пред Върховния касационен съд, който вчера излезе с решение в полза на Георги Гергов. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати