Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Окт 20
Начало arrow Политика arrow Борисов обяснява как се излиза поне на средно ниво в Европа

Борисов обяснява как се излиза поне на средно ниво в Европа

  Print E-mail
2012-07-07 06:52:23
източник: dnes.bg

Финансовата дисциплина, икономиката и инфраструктурата са пътят за излизане на Балканския регион поне на средно ниво в Европа. Това заяви в Дубровник премиерът Бойко Борисов, който участва в срещата на високо равнище "Хърватия 2012 - държавното изграждане и опитът на Европейския съюз", съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

"Етническата толерантност, финансовата дисциплина, борбата с организираната престъпност и корупцията и изграждането на инфраструктурата са важните фактори и условия, които държавите от Балканите трябва да изпълняват", каза Бописов в хърватския адриатически град. Той изрази своята гордост от наличието на етнически мир в страната, като даде за пример представителите на различни етноси в правителството.

Премиерът припомни, че както за НАТО, така и за ЕС има строги критерии, изпълнението на които е необходимо за присъединяването на отделни държави. "Според най-добрите икономисти и финансисти на Европа страните трябва да имат под 3%а бюджетен дефицит. В момента България има под 2% бюджетен дефицит и това е постижимо", изтъкна Борисов.

Той допълни, че изпълнението на този показател е станало при редица ограничения, при замразени в продължение на три години пенсии и заплати, в условията на финансова и икономическа криза. "Българите изстрадаха. Това не е популярна политическа мярка, но сега само България, Дания и Швеция изпълняват изискването за бюджетния дефицит", похвали се премиерът. "Ако се спазват тези критерии и няма ръст на инфлацията, няма да има и криза в Европа", подчерта той.

Борисов представи пред делегатите на форума информация за сключената преди дни сделка с емитиране на външен дълг на страната. Той подчерта, че Европейската комисия е спряла процедурата по свръхдефицит срещу нашата страна и Германия.

Премиерът говори още за ускореното с няколко пъти усвояване на средства от еврофондовете и важността на кохезионната политика за развитието на региона. Той припомни, че само преди дни правителството е получило положителна оценка от еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан за реализацията на проекти в страната. "Три години работихме много по административния капацитет на звената, които усвояват еврофондовете", посочи Борисов.

Той представи и резултатите от последните реализирани в България акции за залавяне на големи количества наркотични вещества. Премиерът призова страните от региона за тясно сътрудничество с Европол.

Той подчерта изключителната важност за страните от Балканите на изграждането на инфраструктура. "Сега няма такава и затова еврофондовете са жизненоважни за нас. Европа ни е като еталон, искаме да сме там, да ни приемат, но и да сме пример за подражание и да показваме, че сме равностойни на другите държави. Затова финансовата дисциплина, икономиката и инфраструктурата са много важни. Това е пътят за излизане на нашия регион поне на средно ниво в Европа", подчерта Борисов.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Господинът с жълтите гащи говори глупости. Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира нападките на лидера на "Воля" Веселин Марешки по свои адрес в ефира на ...
  Новини Бой при патриотите. Това се приказва в кулоарите на Народното събрание.Валентин Касабов от НФСБ ударил лидера на Атака Волен Сидеров според слуховете.Репортер на "Алфа ТВ"Защо ...
  Новини Коалицията е достатъчно стабилна, осъзната и то не заради властта. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов.Борисов благодари на вицепремиерите си за загърбеното его. Той заяви, че вече ...
  Новини Президентът Румен Радев разпространява непотвърдена информация. Може би това е фалшива новина. Това заяви в ефира на БТВ енергийният министър Теменужка Петкова по повод изказване на ...
  Новини Колко пари са изхарчени за интеграция на ромите и какъв е ефектът? Това попита депутатът от БСП Георги Гьоков по време на обсъждане на административния мониторингов доклад за 2017 година ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?