Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Дек 13
Начало arrow Политика arrow Борисов обяснява как се излиза поне на средно ниво в Европа

Борисов обяснява как се излиза поне на средно ниво в Европа

  Print E-mail
2012-07-07 06:52:23
източник: dnes.bg

Финансовата дисциплина, икономиката и инфраструктурата са пътят за излизане на Балканския регион поне на средно ниво в Европа. Това заяви в Дубровник премиерът Бойко Борисов, който участва в срещата на високо равнище "Хърватия 2012 - държавното изграждане и опитът на Европейския съюз", съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

"Етническата толерантност, финансовата дисциплина, борбата с организираната престъпност и корупцията и изграждането на инфраструктурата са важните фактори и условия, които държавите от Балканите трябва да изпълняват", каза Бописов в хърватския адриатически град. Той изрази своята гордост от наличието на етнически мир в страната, като даде за пример представителите на различни етноси в правителството.

Премиерът припомни, че както за НАТО, така и за ЕС има строги критерии, изпълнението на които е необходимо за присъединяването на отделни държави. "Според най-добрите икономисти и финансисти на Европа страните трябва да имат под 3%а бюджетен дефицит. В момента България има под 2% бюджетен дефицит и това е постижимо", изтъкна Борисов.

Той допълни, че изпълнението на този показател е станало при редица ограничения, при замразени в продължение на три години пенсии и заплати, в условията на финансова и икономическа криза. "Българите изстрадаха. Това не е популярна политическа мярка, но сега само България, Дания и Швеция изпълняват изискването за бюджетния дефицит", похвали се премиерът. "Ако се спазват тези критерии и няма ръст на инфлацията, няма да има и криза в Европа", подчерта той.

Борисов представи пред делегатите на форума информация за сключената преди дни сделка с емитиране на външен дълг на страната. Той подчерта, че Европейската комисия е спряла процедурата по свръхдефицит срещу нашата страна и Германия.

Премиерът говори още за ускореното с няколко пъти усвояване на средства от еврофондовете и важността на кохезионната политика за развитието на региона. Той припомни, че само преди дни правителството е получило положителна оценка от еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан за реализацията на проекти в страната. "Три години работихме много по административния капацитет на звената, които усвояват еврофондовете", посочи Борисов.

Той представи и резултатите от последните реализирани в България акции за залавяне на големи количества наркотични вещества. Премиерът призова страните от региона за тясно сътрудничество с Европол.

Той подчерта изключителната важност за страните от Балканите на изграждането на инфраструктура. "Сега няма такава и затова еврофондовете са жизненоважни за нас. Европа ни е като еталон, искаме да сме там, да ни приемат, но и да сме пример за подражание и да показваме, че сме равностойни на другите държави. Затова финансовата дисциплина, икономиката и инфраструктурата са много важни. Това е пътят за излизане на нашия регион поне на средно ниво в Европа", подчерта Борисов.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини БСП иска проверка на пътищата в страната, които са строени или ремонтирани в рамките на последните 5 години, а не на тези, които са изградени преди 40 години.Това заяви пред bTV социалистът Георги ...
  Новини Нямаме интерес от милитаризация на Черно море, което пряко ще рефлектира върху България. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за позицията на страната ни при ...
  Новини "Спазваме всички европейски правила при реализацията на концепцията за газоразпределителен център "Балкан". Всички условия досега са необвързващи, сега обаче се отива ...
  Новини Господинът с жълтите гащи говори глупости. Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира нападките на лидера на "Воля" Веселин Марешки по свои адрес в ефира на ...
  Новини Бой при патриотите. Това се приказва в кулоарите на Народното събрание.Валентин Касабов от НФСБ ударил лидера на Атака Волен Сидеров според слуховете.Репортер на "Алфа ТВ"Защо ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?