25 Април 2024 г. Четвъртък

Фандъкова кани на среща "Витоша ски" за спрените лифтове

2012-07-06 13:41:01
Ще поканя на разговор ръководството на "Витоша ски" заради спрените лифтове. Това заяви пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА. Така тя отговори на припородозащитни организации, които в сряда настояха Столичната община да отнеме лифтовете от инвеститора, заради неизпълнение на приватизационния договор. Миналата зима съоръженията на Витоша не работеха.

След протестите на "Орлов мост" отпаднаха спорните текстове от Закона за горите. В парламента президентът на българската федерация по ски Цеко Минев заяви, че лифтовете на Витоша и следващата зима няма да бъдат пуснати заради отпадналата от закона поправка, облекчаваща ски строителството. "Ако искат в Закона за горите да вкарат и точка "забранено за инвестиции от олигарси и от Цеко Минев", коментира още той.

В четвъртък на въпрос за изразеното намерение от "Витоша ски" Фандъкова посочи, че не може лифтовете да не работят. Тя каза още, че ще потърси независимо юридическо мнение за възможността за преразглеждане на приватизационния договор, който е сключен през 2007 г. със срок 25 години.

Същевременно в четвъртък вечерта беше организирано шествие в София, в което се включиха около 1000 души. Освен против поправките в Закона за горите, протестиращите поискаха и прекратяване на договора за лифтовете на Витоша.

От "Витоша ски" разпространиха до медиите и своя позиция, в която заявяват, че "еколозите не защитават екологични, а икономически интереси". "Подчертаваме, че спирането на лифтовете не е по наша вина и се наложи единствено заради последствията от приетия през 2011 г. закон, под диктовката на същите самообявили се "природозащитници", пише още в съобщението.

Според фирмата е абсурдно да се мисли, че за тях е "човешки поносимо и икономически изгодно да гледаме как вече година съоръженията не работят, а персоналът ни бездейства". "Ние сме първите, които ще направим всичко необходимо съгласно закона за правилното използване и развитие на инфраструктурата в планината".

Още в края на миналата година, когато "Витоша ски" обяви, че спира лифтовете над София, докато не види обнародвани исканите от нея законови поправки, от общината и от общинската агенция по приватизация обаче коментираха, че фирмата не нарушавала договора. Петър Петров от "Витоша ски" тогава коментира, че запазването на предмета на дейност не означава реално лифтовете да работят. 

През януари от партия "Зелените" разпространиха публично приватизационния договор между Столичната община и "Витоша ски". Тогава те обвиниха инвеститора, че не спазва инвестиционната си програма и не поддържа заложения брой персонал. Тогава от Столичната общинска агенция по приватизация, която следи изпълнението на клаузите, отрекоха и дори заявиха, че инвестициите са преизпълнени.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати