19 Април 2024 г. Петък

Уникредит Булбанк: Домакинствата бързат да върнат кредитите си и пестят

2012-07-06 13:39:33
Българските домакинства бързат да върнат кредитите си, въздържат се да теглят нови, а свободните си пари влагат в банка, в застраховка живот или спестяват за трета пенсия.  Тази тенденция потвърди последния тримесечен анализ за богатството и дълга на домакинствата в България на "Уникредит Булбанк". 

Анализаторите на банката отчитат, че поради тази причина за пръв път от дълго време през първото тримесечие на 2012 г. нетното богатство на домакинствата се е увеличило - с 365 млн. лв. до 227.56 млрд. лв.  Според авторите на анализа обаче това не означава, че може да се говори за устойчиво обръщане на тенденцията.

Продължаващото намаляване на дълга на домакинствата и очакванията за свиването на общото  им богатство ще поддържа предпазливостта във финансовите и потребителските решения през следващите няколко години", коментира Милен Касабов, старши икономист в "Уникредит Булбанк". Според него поведението на домакинствата е значително повлияно от преживените силни колебания на жилищния пазар и успоредно с това бързото натрупване на дълг преди няколко години. 

Ипотечните кредити на домакинствата от банки се свиха за първи път на тримесечна база с 42 млн. лв. и към края на март 2012 г. те възлизат на 8.76 млрд. лв.  Потребителските кредити намаляват десето тримесечие поред. Спрямо октомври - декември 2011 г. спадът е със 126.8 млн. лв. до 10.9 млрд. лв. Финансовият лизинг също отбелязва спад от над 20% на годишна база заради продължаващия слаб интерес към покупката на автомобили.

Дългът на домакинствата като цяло намалява в края на март със 196 млн. лв. до 20.5 млрд. лв. На годишна база понижението е почти същото – със 185 млн. лв. 

Стойността на притежаваните от българските семейства жилища намалява с 4% спрямо края на 2011 г. до 207.27 млрд. лв.  

Освен това намалява и делът на жилищата в общото богатство на домакинствата за сметка главно на паричните спестявания.  През 2008 г. делът на жилищното богатство е бил 10 пъти по-голям отколкото на финансовото, сега съотношението е 5 към 1.   Като стойност жилищното богатство намаля със 105 млрд. лв. или близо 30% между края на 2008 и 2011 г., докато финансовото богатство в същото време нарасна с над 10 млрд. лв., констатира анализът.  

Депозитите на домакинствата в края на март достигнаха 31.6 млрд. лв., с над 734 млн. лв. повече, отколкото в края на 2011 г.   За една година левовите депозити са се увеличили с 23% до 16.38 млрд. лв. 

Инвестициите в инструменти, свързани с вътрешните капиталови пазари, продължиха да се свиват през последното тримесечие, като средствата в акции намаляха със 110 млн. лв. – спад от 43% за годината до 757.5 млн. лв. Свиват се и инвестициите в колективни инвестиционни схеми. Към края на март 2012 г. активите на взаимните фондове са 359.4 млн. лв., като за три месеца те са намалели с 9.8 млн. лв.

По-малкото инвестиции в акции и взаимни фондове се дължат както на спадове в цените, така и на изтегляне на средства от пазара, се казва в доклада на "Уникредит Булбанк".

В същото време обаче средствата на домакинствата в животозастрахователни схеми и пенсионни фондове продължиха да показват солидни двуцифрени ръстове на годишна база, подкрепени от силното представяне на международните финансови пазари. Ръстът при животозастрахователните схеми и пенсионните фондове е съответно 14% и 18%. Според икономистите на банката обаче в настоящото, а и в бъдещите тримесечия тези активи са уязвими поради неблагоприятните тенденции на капиталовите пазари.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати