Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Фев 24
Начало arrow Политика arrow Фалитът на НЕК е виновен за цената на тока, атакува БСП

Фалитът на НЕК е виновен за цената на тока, атакува БСП

  Print E-mail
2012-07-05 08:02:05
източник: dnes.bg

Цената на тока се вдига, за да се спаси НЕК от фалит. Това заяви пред bTV червеният депутат Драгомир Стойнев. 

След като цената на тока скочи с цели 13% от 1 юли, управляващите и опозицията започнаха да си хвърлят взаимни обвинения кой е виновен за това. 

Според ГЕРБ тройната коалиция е приела лобистка промяна в Закона за възобновяемите и алтернативните енергийни източници и биогоривата през 2008 година.

"Предложените на инвеститорите условия са привлекли и спекуланти, които сега се опитваме да отсеем", заяви депутатът от ГЕРБ Деян Червенкондев. 

По думите му въпросният закон е изцяло в интерес на инвеститорите, а държавата има само задължения.

"На един популист или някой му е виновен, или някой му пречи", заяви депутатът от БСП Драгомир Стойнев. "Да, 2007 година се направи такъв закон, защото това бяха европейски директиви", допълни той.

Според документа България е поела ангажимент до 2020 година 16% от добиваната у нас енергия да е от фотоволтаични източници.

"За три години ГЕРБ можеха спокойно да променят закона, за да не е толкова голям ръстът на тока сега", смята Драгомир Стойнев.

 

Според него обаче проблемът не е в зелената енергия, а в опитите да се спаси НЕК. Компанията е във фалит, с многобройни задължения.

"Не са виновни ВЕИ-тата, трябва да се намерят пари за НЕК. Вдига се цената на тока, за да влезнат повече пари в НЕК", заяви Стойнев.

Червенкондев пък призна, че състоянието на НЕК се дължи на проекта АЕЦ "Белене" и заради "зелената енергия".

"Милиардите задължения за АЕЦ "Белена" кой ще ги плаща? Пак ние", коментира Деян Червенкондев. Според него проектът АЕЦ "Белене" е щял да оскъпи тока още повече.Ние вкарахме в ред и бизнеса със "зелена енергия", допълни Червенкондев.

Като PR на правителството Драгомир Стойнев определи изказването на премиера Бойко Борисов, че ще бъдат платени сметките на всички бедни хора.

"Те са длъжни на това заради нормативните уредби. Помощите им за енергия се повишават с ръста в цената на тока. Това си беше ПР акция", смята червеният депутат.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  Новини Слави Трифонов учреди партията си с новото име "Има такъв народ", съобщи БНР. На учредителното събрание не бяха допуснати представители на медиите. Присъствали са 808 делегати, при ...
  Новини Не искам да се надлъгваме с това кой водомер на коя територия е. Ще си получат актовете. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНТ по повод ...
  Новини Проблемът не е в бруталните атаки към държавния глава, а в управлението на държавата, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи и спазването на закона от тяхна ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?