24 Април 2024 г. Сряда

Борисов с нова идея – парламентарна комисия за ДКЕВР

2012-07-04 14:59:25

Да бъде създадена постоянна парламентарна комисия за наблюдение на дейността на ДКЕВР, е предложил премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание.

Той изпрати в парламента енергийният министър Делян Добрев да сподели на депутатите новата идея на министър-председателя.

„Днес на заседанието на Министерския съвет премиерът предложи и затова съм и тук, да говоря с народните представители в парламента да се създаде постоянна комисия за наблюдение на дейността на ДКЕВР“, обясни министърът.

Депутати от ГЕРБ още днес ще внесат предложението за създаването на комисията.

Новата идея на премиера идва няколко дни след като шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев обяви в парламента за шоковото поскъпване на тока с 13% от първи юли вместо с 10%.

 

Тогава той обясни, че допълнителното повишение се наложило единствено заради оказалите се в повече възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Делян Добрев пък тогава каза, че регулаторът още от март месец грешно направил прогнозите си, но министърът си мълчал, защото комисията била независим орган.

Заради неочакваното поскъпване на тока през последните дни опозицията и синдикатите настояват за оставка на ръководството на ДКЕВР.

Добрев обясни днес, че комисията ще бъде на паритетен принцип, за да няма ГЕРБ мнозинство, а да има повече представители на опозицията.

ДКЕВР е на подчинение на МС, така че каква ще е ролята на комисията все още не е ясно.

ГЕРБ обвиниха предишните управляващи в приемането на лобистка промяна в Закона за възообновяемите и алтернативните енергийни източници и биогоривата през 2008 година.

Министър Добрев обясни, че с мотива "печатна грешка" срокът за гарантирано изкупуване на електроенергията от фотоволтаици е удължен от 12 г. на 25 г., вместо на 20 г., и това струва на държавата милиарди.

От ГЕРБ предоставиха стенограма от въпросното заседание на Народното събрание от 2008 г., според която председателстващият заседанието Любен Корнезов се усъмнява, че в доклада на комисията за второ гласуване са записани 20 г. вместо 25 г., а Рамадан Аталай (ДПС) потвърждава от място, че има печатна грешка.

"Свидетели сме как с мотива "печатна грешка" от трибуната на Народното събрание се обрича държавата да плаща милиарди допълнително на всеки един от тези инвеститори за период от 25 г.", каза министър Добрев.

По думите му тази лобистка поправка е гласувана съзнателно, защото независимият депутат Минчо Христов е обърнал внимание на всички народни представители какво гласуват на второ четене, но текстът бил гласуван с повечето години.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати