26 Април 2024 г. Петък

Хаос! Страната ни е неподготвена за справяне с пожари!

2012-07-04 14:54:53

Страната ни не е подготвена за овладяването на горски пожари, липсва всякаква организация на работата, както и специализирана техника.

Затова алармираха природозащитници, участници в гасенето на пожара на Витоша, който бушува вече четвърти ден.

Според тях огънят в резервата "Бистришко бранище" е ограничен на юг, но проблемен остава фронтът към зелената гора над Бистрица, която вече е достигната.

"Ако е умишлен палежът, в което почти всички вече сме сигурни, при сухи паднали дървета пожарът се развива много по-бавно, но ако се подпали зелената гора, иглолистните дървета са пропити със смола и горят като факли", предупреди Александър Дунчев от WWF.

"Ако не успеем днес да ограничим фронта и зелените дървета бъдат достигнати, "ще стане страшно", защото хората няма да могат да работят поради високата температура", добави той. 

 

Димитър Кацов, един от доброволците, който се е включил още в понеделник в опитите за потушаване на пожара, разказа, че липсва всякаква организация на работата, достатъчна наличност на специализирана техника и инструменти.

По думите му дори и опитните пожарникари са били демотивирани от начина, по който се противодейства на огъня.

"Опитваме се с трици да ловим маймуни"Не се прави така. Облива се отгоре с вода и едва след като се загаси пожарът, влизат хора, които ревизират територията, гасят локални огнища", разказа Кацов.

Той попита и защо държавата отказа двата самолета, които ни предлагаше Израел.

"Никой не може да си обясни как може да се повтаря дни наред, че положението се овладява, при положение че пожарът се разраства. Да, там където вече е изгоряло, не гори. Ако очакват да изгори цялата гора, за да спре пожарът, натам вървим", каза още Кацов.

"Питахме пожарникарите какво да правим, отговорът им беше, че без вода нищо не можем да направим. Не мога да разбера началниците им и тези над тях - в крайна сметка и министър-председателят ни е огнеборец. Много пари ли ще струва на държава?! Защо не идва помощ от въздуха с много вода", разказа още доброволецът. 

Хората за гасене на пожара на Витоша, които са добре екипирани и подготвени, са недостатъчно, смятат екоактивистите.

Няма нужната техника, оборудване и екипировка за всички желаещи да се включат в гасенето на огнената стихия. Липсват и резачки и помпи.

Проблемът с организацията не засягал само разпределението на доброволците. Често отделните екипи нямали комуникация помежду си и не са можели да си помагат и взаимодействат. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати