28 Март 2024 г. Четвъртък

АСТА погребана, завинаги. Демокрация, здравей!

2012-07-04 14:49:43

Европейският парламент отхвърли споразумението за защита на интелектуалната собственост АСТА с 478 гласа при 39 „против“, погребвайки го по този начин за Европа.

Вотът в Страсбург днес стана възможен, след като опозицията на десните групи на Европейската народна партия (ЕНП) и консерваторите беше сломена и искането им ЕС да изчака още 2 г., докато се произнесе Европейският съд в Люксембург, беше отхвърлено.

"АСТА беше отхвърлена от 5 парламентарни комисии и продължаваше да съществува, само защото беше поставена на командно дишане от ЕНП. Време е да я погребем и да продължим нататък", заяви докладчикът на Европейския парламент Дейвид Мартин.

Християндемократите от ЕНП внесоха в зала искане за връщане на ратификацията в комисиите, което също беше отхвърлено. Веднага след вота Европейската комисия, която сезира съда за АСТА, обяви, че няма да изтегли иска си и че държи магистратите да кажат дали споразумението нарушава Хартата на основните свободи, която е част от Лисабонския договор.

 

Брюксел се надява след положително решение на съда да внесе отново АСТА за ратификация в парламента, което вероятно ще стане след изборите през 2014 г., когато депутатския състав ще е различен.

По силата на договора Европейският парламент се произнася последен по ратификацията на международни споразумения и без съгласието му те не могат да влязат в сила.

Всички парламентарни комисии, на които АСТА беше разпределена за мнение, я отхвърлиха. Междувременно в Европейския парламент беше внесена подписка от близо 2,5 млн. граждани срещу споразумението. Основните мотиви срещу него бяха, че заради неяснотата на текстовете е възможно ограничаване на свободата на интернет, сурови санкции за теглене на файлове за лично ползване, както и превръщането на интернет в платена услуга заради по-големите разходи на доставчиците, които трябваше да следят да не се сваля съдържание с авторски права.

Европейският парламент отправи множество упреци към Европейската комисия, която водеше преговорите от името на ЕС, за тайно водене на преговорите и задкулисни уговорки. В последния момент Еврокомисията предложи да уточни в наредба неясните текстове и се отказа да иска от доставчиците да следят какво правят потребителите в мрежата, но парламентът отхвърли сделката.

Сега всяка от 22-те европейски държави, които подписаха АСТА, включително България, трябва да решат дали самостоятелно да продължат да бъдат част от договора. Съдържанието на АСТА обаче няма да бъде част от европейското право и така те ще се задължат с ангажименти, които другите няма да спазват. България и останалите 21 държави замразиха ратификациите в националните си парламенти в очакването на решението на Страсбург. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати