19 Април 2024 г. Петък

Загадъчно изникнала папка със СРС предизвика скандал по делото "Октопод"

2012-07-04 07:01:18
Загадъчно появили се специални разузнавателни средства (СРС) станаха причина за  скандала, който се разрази в понеделник на съдебното  заседание в Софийския градски съд (СГС) по делото "Октопод", по което главният обвиняем е Алексей Петров.

Конфузът, в който изпадна съдът, е безпрецедентен, защото не се случва често защитата на подсъдим в прав текст, пред препълнена зала, да постави под съмнение безпристрастността на съда и да го обвини в колаборация с обвинението. Както направи адвокат Васил Василев, един от защитниците на Алексей Петров.

Предпоставките за скандала всъщност се коренят в два детайла от миналото съдебно заседание преди две седмици, когато самият Алексей Петров поиска от съда да провери дали има СРС по време на срещите на Устинов с него, тъй като професионалният му опит му подсказвал че може би има. Тогава председателят на съдебния състав Румяна Ченалова  отказа с мотива, че  професионалният опит не е основание да бъде увжено искането.

В понеделник  обаче в началото на заседанието съдия Ченалова докладва, че е постъпило писмо от Специализираната прокуратура (чийто шеф е наблюдаващият прокурор по делото "Октопод" Светлозар Костов)  до директора на ГДБОП с копие до съда, с което се изискват СРС-та от срещите на Устинов с Алексей Петров.

Пак на миналото заседание защитата на Петров поиска да бъдат разпитани двама свидетели - Иво Велинов и Дамян Асенов, които заявиха пред съда, че срещите на Алексей Петров с Пламен Устинов са били поискани от Устинов, който търсел правна  помощ от Петров във връзка със  свое дело в Ловеч и че той не е бил притискан от Петров да променя показанията си. А показанията на Устинов - че е бил притискан и заплашван от Алексей Петров, бяха основанието, на което съдът му наложи ареста на 3 май.

В понеделник се проведоха очните ставки на Велинов и Асенов с Устинов и от тях  се разбра, че на 3 май, в решаващите си обяснения пред съда, Устинов е затаил истина, съобщавайки за три срещи с Петров и премълчавайки едната, която е била на четири очи в Тетевенско.

Във връзка с премълчаната среща, адвокатът на Алексей Петров Васил Василев попита Устинов, който вече втори месец е с охрана от МВР защото се страхува за живота си, дали  поддържа връзки със службите на МВР и дави ги е уведомявал за срещите си с Алексей Петров. Свидетелят потвърди ("Да, поддържал съм връзка с МВР.")  "А получавали ли сте някакви указания от МВР и прокуратурата за срещите", попита внимателно адвокат Василев.
И тук именно се завихри скандалът - съдия Ченалова не позволи този въпрос с мотива, че по делото имало "секретни материали по този въпрос". А прокурор Светлозар Костов се намеси с реплика срещу защитата, че искала да вкара свидетеля "в противоречие с доказателствата по делото"Аз просто видях папката на бюрото на съда".

Сред избухналия смях сред публиката и сред  възклицанията на недоумение на адвокатите   съдия Ченалова каза нещо, което не се разбра, и бързо напусна залата, а след нея се изниза и съставът. Репортери пресрещнахме прокурор Костов и от него научихме, че СРС-тата  са били поискани не  от прокуратурата, а от ГДБОП, и били напълно законни, тъй като имало разрешение от  председателя на СГС (Владимира Янева - бел. ред.). 

След като се окопити , съдът разпореди на  прокуратурата да обоснове искането си за прилагане на СРС-тата към делото. Съдия Ченалова обясни, че секретната папка била получена в секретното деловодство на 27 юни, но не била докладвана нито на нея, нито на председателя на Наказателното отделение (Петя Крънчева, довереното лице на Владимира Янева - бел. авт.), нито на председателя на СГС (Янева - бел. авт.). Така публиката получи покрай другото  уверенията, че каквито и съмнения да има, каквито и нарушения да са допуснати, те не бива се свързват с доверените лица на МВР в СГС.

Каквито и обяснения да бяха дадени от съда, остана голямото недоумение как съдия Ченалова се позовава на секретни материали, за да отклони въпрос към свидетел, които не са приобщени към делото. И как след това казва, че съдът е не знае за тези материали, след като вече се е позовала на тях. Върху секретната папка, обясни съдия Ченалова, бил изписан друг номер, а не този на делото "Октопод". Което пък поставя въпроса дали не става дума за СРС-та по друто дело, които ще бъдат проибщени по "Октопод".

Каквито и СРС-та да се представят, както и да са манипулирани те, не е възможно да се появи запис, от който да се чува, че заплашвам и принуждавам Устинов да си промени показанията, заяви Алексей Петров, който поиска да даде обяснения. Той се самопохвали за професионалния си инстинкт - че е заподозрял за СРС-та по време на срещите и че подозренията му се оказали основателни.

Следващото заседание е на 12 юли. Тогава се очаква съдът да разгледа искането на Алексей Петров за промяна на мярката му за неотклонение, което съдът отказа да направи на двете последни съдемни заседания.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати