26 Април 2024 г. Петък

Жегите свършват на 20 август

2010-08-10 16:09:38

„Ледников период" засега в България не се очаква. За това успокояват учените от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

12 поредни години у нас температурите са по-високи от обичайните, а зимите стават по-меки, посочи доц. д-р Валери Спиридонов, зам. генерален директор на НИМХ-БАН.

От 10 до 20 август у нас времето ще бъде сухо и горещо, като се очакват до 40 градуса, но тези температури ще се наблюдават за последно през това лято.

Ще има условия за опасност от пожари през този период. Като цяло, месецът ще бъде относително топъл и сух, ако има валежи, те ще са в рамките на нормалното.

Относително нормална есен очакват метеоролозите - септември ще бъде с температури, близки до нормалните, октомври ще бъде относително мокър с нормални температури, ноември ще бъде относително по-сух, относително сух и топъл ще бъде и декември.

Метеоролозите от БАН прогнозираха по-сериозно захлаждане,дъжд и вятър в Москва в периода 17-24 август.

С около 2 градуса ще се повишат средните температури у нас до 2050г, а до 2100г - с около 3,5 градуса по Целзий.

Очаква се през 2050-2100г да има повече вятър по морето и по-малко в планините, затова метеоролозите препоръчват изграждане на ВЕИ по Черноморието.

От 1970 г насам се наблюдава нарастване на честотата и интензивността на опасните за земеделието метеорологични явления, коментира и доц. д-р Веселин Александров. Екстремно високите и ниски температури предизвикват топлинен стрес на земеделските култури, посочи той.

В резултат на това той очаква спад на добива от тях. През 21 век най-уязвими ще бъдат пролетните земеделски култури, изтъкна Александров.

Той очаква в бъдеще спад на валежите през топлите месеци. През 2050-2100г се очакват с 10-15% по-малко валежи в югоизточна България, затова метеоролозите препоръчват райониране на агроклиматичните ресурси.

Те препоръчват да се отглеждат по-сухоустойчиви култури. Ще продължи да се отглежда зимна пшеница, но ще се отглежда по-малко царевица.

В североизточна и северозападна България климатът ще е изключително подходящ за отглеждане на соя.Температурите обаче няма да се повишат толкова, че у нас да могат да се отглеждат портокали, банани и маслини, обясни още Александров.

Нещата не са толкова апокалиптични и страшни, коментира още той.

Повишаването на температурите няма да повлияе сериозно върху туризма. Валери Спиридонов дори се пошегува, че не климатът, а застрояването влияе върху туризма.Повишаването на температурите ще окаже позитивно влияние за летния туризъм, но ще бъде лошо за здравето, тъй като може да се очаква ръст на инфарктите.

Метеоролозите изтъкнаха, че изпитват сериозни затруднения в работата си заради орязаните средства за БАН.

Вместо 8 часа е преминато към 6-часов работен ден.Всеки месец служителите излизат в неплатен отпуск от 5 дни.

Сега в НИМХ-БАН работят 731 души. През 90-те години там са били 1200. Средната заплата е около 400 лева.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати