20 Април 2024 г. Събота

Странно! ЕП призова ЕК да не отхвърля АСТА

2012-07-04 05:46:03

Европейската комисия призова европейските депутати да не отхвърлят международното споразумение за борба с фалшификатите АСТА на днешното им гласуване, предаде Франс прес.

"Няма нищо, което да предизвиква опасения в този текст. АСТА не е посегателство над свободите ни, а защита на начина ни на живот", заяви европейският комисар за търговията Карел Де Гухт по време на дебатите в Страсбург снощи.

"Гласуване против АСТА ще навреди на защитата на интелектуалната собственост в цял свят", добави той и подчерта, че не съществува алтернативен проект, който в кратки срокове да замени това споразумение.

 

Днес европейските депутати ще се произнесат от 10.30 ч. по Гринуич за бъдещето на силно оспорвания текст, който си поставя за цел да се бори срещу фалшификациите в широкия смисъл на думата - от лекарствата и други стоки до незаконното сваляне на файлове в интернет.

Твърде вероятно е споразумението АСТА да бъде отхвърлено, защото вече пет комисии на ЕП вече гласуваха против него през последните седмици, припомня АФП.

Левицата, зелените и повечето либерали изтъкнаха "опасното естество" на текста, например защото би разрешил на интернет доставчиците, под претекста за борбата срещу нелегалното свалянена файлове, да дават на правоносители IP адресите на заподозрени интернет потребители.

"Не е работа на интернет доставчиците да са интернет полиция, това е много опасно", заяви докладчикът по текста британският лейбърист Дейвид Мартин, който призова да се отхвърли споразумението.

Консерваторите призоваха да се отложи гласуването, за да има време Европейският съд, който бе сезиран от Европейската комисия, да се произнесе дали споразумението АСТА е съвместимо с европейските договори. Молбата за отлагане ще се разгледа днес точно преди гласуването, но е малко вероятно да бъде приета.

Споразумението АСТА бе подписано на 26 януари в Токио от 22 от 27-те страни на ЕС, както и от САЩ, Япония, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея, Швейцария, Мексико и Мароко.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати