25 Април 2024 г. Четвъртък

Сметката за тока се превръща в лукс, пресметна Станишев

2012-07-03 14:34:55

Сметката за тока ще се превърне в лукс, труднодостъпен за българите, заяви в парламента лидерът на БСП Сергей Станишев след заседание на ИБ на партията.

"Ще има още увеличение на цените на тока при тази политика, провеждана от ГЕРБ. Вместо да имаме една нова атомна централа, която да влезе в нашия енергиен микс, сега ще обслужваме интересите на производителите на енергия от ВЕИ", отсече той.

Според него извинението на Борисов за поскъпването на тока с предишното управление било нелепо и съпроводено с много лъжи.

По думите на Станишев сегашното увеличение на цената на електроенергията се дължи на огромното увеличение на ВЕИ при сегашното правителство.

 

„Само 2010-2011 г. ГЕРБ са дали разрешение за 4800 мегавата нови мощности от възобновяеми източници. Ясно казах правителството на ГЕРБ да обясни, да извадят целия списък от фирми, които са получили такива разрешения, кои са собствениците”, призова лидерът на БСП.

„Решението за спиране на строежа на АЕЦ „Белене” обслужва чужди икономически интереси, защото този ток е най-евтиният от всички видове електроенергия. Енергията от ВЕИ е 10 пъти по-скъпа от тази, произвеждана от ядрена централа“, добави още Станишев. 

По думите му за пореден път премиерът се изживява като благотворител на бедните и на нацията.

„Енергийните помощи са задължение по закон, приет при нашето правителство. Увеличението на цените на тока пряко влияе на българската икономика”, заключи той по повод компенсирането на най-бедните само с увеличение на помощите за отопление.

Станишев беше категоричен, че БСП ще подкрепи искането на „Атака” за изслушване на премиера за цената на тока.

„Атака” и други националистически и граждански формации ще организират утре в 10.00 часа пред Министерски съвет протестен митинг заради поскъпването на електроенергията.

Станишев коментира и странното съвпадение на пожара на Витоша и случващото се със Закона за горите.

„С доброволци нещата няма да се оправят. Ако МВР не може да се справи за пореден път, да извикат международна помощ”, заяви председателят на БСП и напомни, че страната ни има еврокомисар с такъв ресор.

„Какво прави Цветанов, освен да регистрира поредното поръчково убийство - регистратор и позьор пред медиите”, коментира лидерът на БСП.

"Тиражираните мнения, че пожарът е предизвикан умишлено с цел да се отклони вниманието от Закона за горите са крайно нелепи", коментира обаче по-рано днес  земеделският министър Мирослав Найденов. Той апелира към всички участници в срещата по Закона за горите да опровергаят това твърдение.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати