Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Дек 15
Начало arrow Политика arrow Сделката на Дянков по дълга ще го намали с 300 млн. лв., пресметна Борисов

Сделката на Дянков по дълга ще го намали с 300 млн. лв., пресметна Борисов

  Print E-mail
2012-07-03 10:20:42
източник: dnes.bg

Над 300 млн. лв. по-малко ще плати България по външния си дълг през следващите пет години, съобщи премиерът Бойко Борисов в коментар за параметрите на българската емисия еврооблигации, пусната на финансовите пазари вчера.

България успешно пласира облигации за 950 млн. лв.  прии лихва от около 4.25 на сто, която е доста по-ниска от тази, на която в момента се финансират Италия и Испания. Така страната ще може да посрещне предстоящото през януари 2013 г. плащане на над 1 млрд. лв. лихви по облигациите, пуснати при управлението на НДСВ от тогавашния финансов министър Милен Велчев. 
 
Общо на година спестяваме 62 млн. лв. от разликата на Милен Велчев със Симеон Дянков, заяви премиерът. По думите му това е голям успех и се приема много добре от световните пазари. 

Облигации са купени на източните пазари, Европа, Америка. "Ние изрично бяхме подчертали, че не искаме да се купува наш дълг от Испания, Италия, Гърция - тези държави, които са в проблем", разкри Борисов, цитиран от "Фокус".

Според премиера това дава изключително спокойствие за следващото правителство, защото става дума за петодишен период. 

Борисов прогнозира, че успехът на емисията ще доведе и до намаление на лихвите по кредитите през  следващата година.

"България стои много стабилно. Това е един прекрасен отговор на цифрите и на цените на Орешарски, на Костов, на всички, които ни натискаха да проведем тази сделка в предишните години, защото тогава бил моментът. Изчакахме най-подходящото време", коментира министър-председателят.  "Това са факти, а когато имаме числени измерения и боговете мълчат", обобщи той и благодари на екипа в Министерството на финансите за добре свършената работа.

Мениджърите на емисията: Сделката показа кредитната сила на България 

България се завърна впечатляващо на международните капиталови пазари след десетгодишно отсъствие, се посочва в съобщение от името на мениджърите на емисията -  BNP Paribas, HSBC, Raiffeisen Bank International, разпространено от Министерството на финансите. Емисията е била записана за близо 30 минути, участвали са над 360 инвеститори. Общата стойност на заявените поръчки е надвишила 6 млрд. евро само след три часа от началото на процедурата.

Мениджърите са избрали за старта на процедурата положителното настроение на пазара след решенията на срещата на върха на ЕС в Брюксел в края на миналата седмица, се казва в съобщението.

Транзакцията е анонсирана в 8.30 часа по Гринуич вчера, 2 юли, при първоначална ориентировъчна доходност от около 350 базисни пункта над средната цена на лихвените суапове. Подписката бързо нарасна над размера, определен от България, и приключи към обяд в резултат на изключително големия инвеститорски интерес при размер на поръчките, надвишаващ 6 млрд. евро, посочват мениджърите.

Голямото превишение на заявените поръчки над предложените за пласмент книжа е позволило да бъде намалена първоначалната ориентировъчна доходност с 30 базисни пункта и подписката да приключи само след три часа на минималното ниво на ревизираната по-ниска ориентировъчна доходност.

Инвеститорската база за емисията е изключително разнообразна и много добре диверсифицирана както по географски признак, така и по видове инвеститори, е оценката на мениджърите. Разпределението по региони е - Великобритания - 25%, Германия - 17%, Австрия - 13%, Азия - 9%, САЩ офшор - 9%, Швейцария - 7%, Франция и Италия - по - 5%, други - 10%.

По видове инвеститори съставът е: инвестиционни фондове 43%, банки 19%, застрахователни и пенсионни фондове 14%, хедж фондове 12%, централни банки - 6%, други - 6%.

Силната инвеститорска реакция и доброто участие в тази сделка показва кредитната сила на България, доказана от нейните стабилни макроикономически показатели и забележителния напредък по отношение на фискалната консолидация и финансовата стабилност, се посочва в съобщението. Успешното пласиране на деноминираната в евро базова емисия при особено непостоянни пазарни условия в еврозоната доказва силната кредитна позиция и силния интерес на пазарите към България, отчитат водещите мениджъри на емисията. 
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Властта вдига минималната пенсия, а първият ден от болничните няма да се плаща.Това стана ясно на брифинг след коалиционен съвет между ГЕРБ и Обединените патриоти. Смятаме, че чрез диалог можем ...
  Новини Лидерът на НФСБ Валери Симеонов окончателно е скъсал отношения с доскорошния си партньор Волен Сидеров.Това стана ясно от коментара на Симеонов в студиото на Нова телевизия. Той не ...
  Новини И Фандъкова, и Манолова съзнават, че който посегне към лошото ще загуби. Затова и двете до момента играят позитивно. Това заяви пред bTV социологът Андрей Райчев в първия ден на предизборната ...
  Новини Централната избирателна комисия (ЦИК) проведе жребий за определяне на поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите, регистрирани за участие на предстоящите местни избори на ...
  Новини Кандидатурата на Ангел Джамбазки е много силна. За 4 години в общинския съвет съм работил коректно с групата на ГЕРБ и от наша страна няма да има черна кампания. Това заяви в студиото ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?