19 Април 2024 г. Петък

Регистър за кучетата има, но ще заработи след години

2012-07-03 08:06:02
Националният регистър за кучетата формално започва да функционира от 1 юли, но за да заработи реално ще са нужни години. Това се разбра от провелата се днес среща между Държавната агенция по безопасност на храните, която трябва да поддържа регистъра, и Българския ветеринарен съюз, чийто членове трябва да вписват данни на домашните кучета.

Въпреки че миналата седмица министърът на земеделието и храните и бивш директор на "Екоравновесие" Мирослав Найденов обяви, че от 1 юли всички регистрирани ветеринарни лекари от цялата страна ще имат достъп до националния регистър на бездомните и домашните кучета, това на практика няма как да се случи. Поне не от днес.

Системата може и да заработи, но ветеринарите трябва да подпишат индивидуални договори с агенцията по храните, за да започне работата на регистъра по същество, обясни пред "Дневник" главният секретар на ветеринарния съюз д-р Георги Митев. Трябва да бъде изготвен и годишен рамков договор, в който да залегнат основните правила. Това е процес, който ще продължи с години, добави д-р Митев.

Пред "Дневник" от земеделското министерство обясниха, ченяма как изведнъж всички ветеринари да получат достъп, защото "системата ще се компрометира". Това означавало да се срине. Ветеринарите, които искат да имат достъп, трябва да подават молби до областните дирекции на агенцията по храните, добавиха от ведомството на Найденов. Задължително медикът трябва да има в кабинета си компютър, интернет и VPN връзка.

"Няма как всички лекари на животни да бъдат задължени да вписват данни в регистъра. От ветеринарния съюз не сме полиция или държавен орган", каза д-р Митев.

По думите му общините също нямат достъп до регистъра. За проблема кметът на София Йорданка Фандъкова също няколко пъти е споменавала, че Столичната община не може да вписва данните от регистрираните в общината животни, защото достъпът би струвал определена сума пари.

От месец приютите за безстопанствени кучета имат експериментален достъп до системата, уточниха от земеделското министерство.

Досега право на достъп до регистъра имаха само официалните ветеринарни лекари и ветеринарите с договор с държавата за имунопрофилактика. В момента регистърът работи в частта си за селскостопанските животни на стопани, които получават евросубсидии.

Проблемът с бездомните кучета отново излезе на дневен ред от началото на годината. Двама починаха след като бяха нахапани в София - проф. Ботьо Тачков в "Малинова долина" през март и Христов Панков в "Редута" през юни. Последваха промени в Наредба 41 към Закона за защита на животните, очакват се промени и в самия закон. Голям проблем са и нерегистрираните домашни любимци, които само в София по неофициални данни са около 200 хиляди.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати