26 Април 2024 г. Петък

България пласира успешно дълг за 950 млн. евро

2012-07-03 08:02:36
България успешно пласира облигации за 950 млн. лв. на международния капиталов пазар при лихва от около 4.5 на сто, която е доста по-ниска от тази, на която в момента се финансират Италия и Испания. Успехът на новата емисия е важен, защото тя осигурява на държавата предвидимост в публичните финанси предвид предстоящото първо голямо плащане по външния дълг догодина, съобщава "Капитал daily". 

Подадените поръчки са надхвърлили над пет пъти предложените книжа на стойност 950 млн. евро. Според източници от пазара постигнатата доходност е 4.436%.

Банкери твърдят, че към българския дълг са проявили интерес купувачи не само от Европа, но и от Азия и Близкия изток. Най-много оферти е имало от германски институционални инвеститори.

Доколко успешна е емисията на държава като България показва горницата, с която доходността по книжата ни надхвърля тази по германските облигации, които се считат за на практика безрискови.

В понеделник 5-годишните облигации на германското правителство се търгуваха на равнище от 0.59% (59 базисни точки), което означава, че ако средната доходност по българските облигации е 4.4%, рисковата премия за инвестиция в държавен дълг е 3.8%. Това е по-ниско равнище в сравнение с румънските книжа, което означава, че икономиката на България ни се оценява като по-сигурна, но по-високо в сравнение с облигациите на балтийските държави, които пък се приемат за отличниците на Източна Европа.

Наблюдаващи пазара коментират, че това постигнатият резултат е много добър, защото България не предлага често облигации на външните пазари и поради това инвеститорите са били по-резервирани в сравнение с емисиите на балтийските държави, например.

За успешното пласиране повлия и добре подбраният момент. В рамките на няколко дни се събраха доста позитивни новини както на европейско ниво - срещата на лидерите на ЕС, така и на местно - новините за доброто представяне на бюджета, което поуспокои инвеститорите.

Миналата седмица финансовият министър Симеон Дянков и подуправителят на Българската народна банка Калин Христов са представили новата емисия на потенциалните инвеститори в поредица от срещи из големите финансови центрове. 

Участник в една такава среща обясни, че почти всички въпроси след презентацията са се отнасяли до състоянието на банковата система и това как българските финансови институции биха понесли криза в гръцката банкова система. Българската позиция пък била, че банките у нас са си създали силни буфери като висока капиталова адекватност и ниско равнище на необслужваните кредити.

Все още няма официална информация кой е купил български дълг, както и какви ще са разходите на държавата по него. Според няколко източника от емисията ще запишат само чужди инвеститори, макар някои местни също да са заявили големи количества. Банкери твърдят, че това е била и целта на финансовото министерство - да продаде дълга с предимство на инвеститори, които нямат достъп до вътрешния пазар. По този начин държавата остави ликвидност в местните играчи и ще може да си позволи да разчита и на тях в бъдеще. 

"Ако държавата бе допуснала български институционални инвеститори, доходността можеше да падне с 0.2% пункта, а така на данъкоплатците да се спестят между 15 и 20 млн. евро. Още утре (днес - бел. ред.) тези облигации ще бъдат препродадени на български пенсионни фондове от привилегированите инвеститори, които получиха книжа при първичното предлагане, но това ще е в ущърб на хората, които са повярвали на българската финансова система, а и на всички данъкоплатци", коментира един от двамата експерти, които сигнализираха "Капитал", че емисията ще бъде записана само от чужди инвеститори.

Продажбата на облигациите на или под тяхната номинална стойност в комбинация с лихвата, която ще плащаме, формира крайната доходност по емисията. Колкото по-висока е тя, толкова растат разходите за изплащането й, които се плащат от данъкоплатците. Представител на пазара, пожелал анонимност, обясни, че вече има вторичен пазар, на който българските облигации се продават при цена 101.5% от номинала, или при доходност 4.15%. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати