29 Март 2024 г. Петък

Башар Асад няма да позволи открит конфликт с Турция

2012-07-03 07:03:05

Сирийският президент Башар Асад заяви пред турски вестник, че би искал сирийските сили да не бяха свалили турския изтребител миналия месец, както и че няма да позволи напрежението между двете страни да се превърне в открит конфликт, предаде Ройтерс.

Научихме, че самолетът е принадлежал на Турция, след като бе свален, заяви Асад в интервю за турския вестник "Джумхуриет".

Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви миналия месец, че турският изтребител F-4 е свален от Сирия в международното въздушно пространство. Той посочи, че самолетът е летял сам, не е носел оръжия и е извършвал тренировъчен полет за изпробване на турската радарна система.

Позовавайки се на руски военен представител, агенция Франс прес пък предаде, че Русия е установила, че турският военен самолет, свален над Сирия на 22 юни, е нарушил въздушното пространство на съседната държава. 

Въпросният източник, пожелал да запази анонимност, заяви, че Русия разполага с точни координатни данни, които доказват това по безспорен начин.

 

Руските власти не са излизали официално с такова твърдение. Министърът на външните работи Сергей Лавров обаче обяви в края на миналата седмица, че страната му разполага с информация за местоположението на турския военен самолет към момента на неговото сваляне от сирийската противовъздушна отбрана.

Случаят засили напрежението между Турция и Сирия, което и без това вече бе високо заради подкрепата на Анкара за сирийските бунтовници. Според турската страна сваленият самолет, чиито двама пилоти така и не бяха намерени, се е намирал в международното въздушно пространство. Сирия обаче твърди, че изтребителят F-4 е нарушил въздушното й пространство.

Междувременно стана ясно, че сирийски генерал от артилерийско подразделение и седем офицери са сред десетките дезертирали военни, основно от сирийската провинция Хомс, които вчера следобед са избягали в Турция, съобщиха сирийски активисти, цитирани от Ройтерс.

Турската държавна телевизия ТРТ Хабер съобщи на сайта си, че 85 сирийски войници, включително един генерал, са били изпратени в лагера Апайдън в турския окръг Хатай.

Франс прес отбелязва, че по този начин броят на сирийските генерали, избягали в Турция, е достигнал 14 души. Според Анадолската агенция дезертиралите военни са влезли в Турция с група от общо 293 души, сред които много жени и деца, отбелязва БТА.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати