Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Май 31
Начало arrow Политика arrow Планът „Дянков” компенсира скъпия ток със 7.80 лв.

Планът „Дянков” компенсира скъпия ток със 7.80 лв.

  Print E-mail
2012-07-03 04:47:14
източник: dnes.bg

Компенсацията на най-бедните заради шоковото поскъпване на тока с 13% от първи юли ще бъде със  7.80 лева месечно и то само за пет месеца.

С толкова ще се повиши размерът на целевата помощ за отопление на месец за следващия отоплителен сезон, става ясно от съобщение на социалното министерство.

„Във връзка с решение № Ц-17 от 28.06.2012 г. на ДКЕВР за увеличение цените на електроенергията от 1 юли 2012 г. министърът на труда и социалната политика издаде заповед, с която се определя новият размер на целевата помощ за отопление за отоплителен сезон 2012/2013 г. – 65.72 лева месечно, или 328.60 лв. за сезона. За миналата година сумата за отоплителния сезон е била 289.60 лв. Така се покрива изцяло увеличената от 1 юли на цена на електроенергията”, съобщават от ведомството на Тотю Младенов.

Очаква се броят на лицата и семействата, които ще имат право да получат такава помощ, да бъде около 300 000, се посочва още в съобщението.

Вчера финансовият министър Симеон Дянков заяви, че още в петък премиерът му е заръчал да мисли вариант как да бъдат компенсирани най-бедните заради поскъпването на електроенергията.

Вицепремиерът вече пресметна, че  11 милиона лева ще бъдат необходими  за подпомагане  на социално слабите.

 Точно толкова излиза предвиденото увеличение на помощите за целия отоплителен сезон, който е пет месеца - от първи ноември до края на март. Това означава, че други компенсации няма да бъдат изплащани.

 

От социалното ведомство напомниха, че от днес вече се приемат молбите за получаване на енергийна помощ  в дирекциите „Социално подпомагане” (ДСП).  Срокът за тяхното подаване е до 31 октомври 2012 г. Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца, който обхваща 01.11.2012 г. - 31.03.2013 г.

Право на целева помощ за отопление имат лицата и семействата, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на молбата-декларация е по-нисък от диференцирания минимален доход за отопление и отговарят на условията, посочени в закона. 

Лицата и семействата подават молба-декларация по образец в ДСП по постоянен адрес, в която задължително заявяват вида на ползваното отопление - топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ, като при отопление с електроенергия и топлоенергия се прилага и последна платена фактура, съобщиха още от ведомството. 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Перник влиза от криза в криза. Това стана ясно от коментара на кмета на Перник Станислав Владимиров пред БиТиВи.Той посочи, че новият водопровод вече е дал лека авария. Сега той се ...
  Новини "За да спрем да налагаме масова психоза, Гешев трябва да арестува Борисов, а Кошлуков да се опита да бъде почтен. Изразявам силно безпокойство, че близо 20 часа няма заседание на ...
  Новини Министърът на екологията Емил Димитров - Ревизоро и днес си е написал оставката, без да я съгласува с някого, но и без да опъва ластици, както се изрази по аналогия с думите на ...
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?