18 Април 2024 г. Четвъртък

Планът „Дянков” компенсира скъпия ток със 7.80 лв.

2012-07-03 04:47:14

Компенсацията на най-бедните заради шоковото поскъпване на тока с 13% от първи юли ще бъде със  7.80 лева месечно и то само за пет месеца.

С толкова ще се повиши размерът на целевата помощ за отопление на месец за следващия отоплителен сезон, става ясно от съобщение на социалното министерство.

„Във връзка с решение № Ц-17 от 28.06.2012 г. на ДКЕВР за увеличение цените на електроенергията от 1 юли 2012 г. министърът на труда и социалната политика издаде заповед, с която се определя новият размер на целевата помощ за отопление за отоплителен сезон 2012/2013 г. – 65.72 лева месечно, или 328.60 лв. за сезона. За миналата година сумата за отоплителния сезон е била 289.60 лв. Така се покрива изцяло увеличената от 1 юли на цена на електроенергията”, съобщават от ведомството на Тотю Младенов.

Очаква се броят на лицата и семействата, които ще имат право да получат такава помощ, да бъде около 300 000, се посочва още в съобщението.

Вчера финансовият министър Симеон Дянков заяви, че още в петък премиерът му е заръчал да мисли вариант как да бъдат компенсирани най-бедните заради поскъпването на електроенергията.

Вицепремиерът вече пресметна, че  11 милиона лева ще бъдат необходими  за подпомагане  на социално слабите.

 Точно толкова излиза предвиденото увеличение на помощите за целия отоплителен сезон, който е пет месеца - от първи ноември до края на март. Това означава, че други компенсации няма да бъдат изплащани.

 

От социалното ведомство напомниха, че от днес вече се приемат молбите за получаване на енергийна помощ  в дирекциите „Социално подпомагане” (ДСП).  Срокът за тяхното подаване е до 31 октомври 2012 г. Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца, който обхваща 01.11.2012 г. - 31.03.2013 г.

Право на целева помощ за отопление имат лицата и семействата, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на молбата-декларация е по-нисък от диференцирания минимален доход за отопление и отговарят на условията, посочени в закона. 

Лицата и семействата подават молба-декларация по образец в ДСП по постоянен адрес, в която задължително заявяват вида на ползваното отопление - топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ, като при отопление с електроенергия и топлоенергия се прилага и последна платена фактура, съобщиха още от ведомството. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати