25 Април 2024 г. Четвъртък

Манолова вижда управлението на ГЕРБ като управление на бонусите

2012-07-03 04:37:44

 "ГЕРБ ще останат в историята като управлението на бонусите." Това споделя депутатът Мая Манолова пред "Дума". "След като в условията на криза, на мизерия, на замразяване на доходите те имаха нахалството да раздадат десетки, стотици хиляди левове бонуси на висшите чиновници, какво ще им попречи да си направят една колективна награда и да си гласуват бонус от 20-30 или 50-100 депутати, така че да си управляват. Може да спечелиш избори служебно или с измама, но не можеш да управляваш по този начин", убедена е г-жа Манолова.

"Челен сблъсък с модела на ГЕРБ", коментира за "Труд" появата в политическия спектър на новосформираната партия "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева социологът Кънчо Стоев. "Това ще е състезание кой е по-десен, кой е най-десен и кой всъщност е измислил дясното. Основният и огромният пакет от проблеми, които притискат България, нямат нито ляво, нито дясно решение", убеден е експертът. "168 часа" отразява позицията на депутати от ДПС, според които, Делян Пеевски заради бизнес интереси, ще съсипе партията.Сериозното напрежение е породено от "топлата връзка" на депутата с банкера Цветан Василев, собственик на Корпоративна банка. Финансовата и медийната групировка на Пеевски и майка му - Ирена Кръстева - според представители на движението - вече обслужват новата власт.

"Витоша продължава да е в пламъци", пише "Дума". Все още няма официално становище дали резерватът "Бистришко бранище" гори заради човешка небрежност или умишлен палеж. Огнената стихия е обхванала повече от 50 дка горски масив. Участъкът е труднодостъпен и затова огънят се гаси от въздуха. Частна фирма, собственост на офшорка, потушава пожара.

Над 350 огнеборци, лесничеи, курсанти от Академията на МВР, студенти от спортната академия и доброволци се борят с буйните пламъци., допълва и "Труд". Два военни вертолета Ми-17 цял ден обливаха горящия район с вода. Те извършиха над 40 полета, зареждайки в Панчаревското езеро. Теренът е опасен и застрашава живота на всички хора, които са там, пише още изданието.

На първа страница на "24 часа"Кабинетът е дал концесия в защитена зона, без за това решение да знаят собствениците на земите". 160 дка от защитена зона са предоставени за изграждане на пясъчна кариера в самоковското село Поповяне. С концесията, гласувана от Министерския съвет на 23 май т.г., в полза на девинското "Рок трейдинг" ООД, се преотстъпва терен, част от защитената зона "Палакария", отредена за опазване на изключително редки птици. Освен това половината от земята, гласувана да е открит рудник в продължение на 35 г. за добив на пясък, съставлява частни имоти. Решението за концесията е взето, без собствениците им да подозират за това и в нарушение на два текста от Закона за концесиите и разпоредби в законите за опазване на околната среда и биологичното разнообразие. Жителите в Поповяне са недоволни от решението на Министерски съвет, защото смятат, че ще унищожи земеделието и уникалната природа в района.

"Скандал в БСП за конфискацията", известява "Стандарт". Законът за конфискацията неочаквано конфронтира най-големия му критик - БСП и искането за оспорването му пред Конституционния съд - неподписано от лидера Сергей Станишев, единия от заместниците му - Янаки Стоилов и други членове на партията. Официалната версия е, че инициатор на подписката до магистратите е ДПС. В крайна сметка под искането слагат подписа си 59 избраници при нужни поне 48. Сред тях са депутати на Доган, 35 червени и независими. Въпросът, който не давал мира на червените, бил да не излезе, че бранят богатите и олигарсите. Юристите спорили няколко дни и постигнали примирие само в частта, че щом са атакували текстовете толкова яростно в парламента, трябва да продължат докрай - и пред КС.

На икономическите си страници "Труд" констатира, че "Българинът ударно пести". Спестяванията на населението продължават устойчиво да растат. През май те са се увеличили с нови 300 млн. лв. На практика от януари насам депозитите в банките се повишават с по около 300 млн. лв. всеки месец, което значи, че за пет месеца общият им обем е нараснал с внушителните близо 1,5 млрд. лв. Домакинствата в момента държат в банките 33,4 млрд. лв., което е поредният рекорд за системата. Изданието подчертава отбелязания непрекъснат спад на печалбите на банките от лихви. "950 млн. евро. Продадено", е водещата новина на "Капитал Daily". България успешно се завърна на международните дългови пазари, като пласира петгодишни облигации при 4.4% доходност - това стана след десетгодишна пауза. И въпреки напрегнатата ситуация в Европа, страната ни успя да пласира петгодишни облигации при по-добри условия от тези, при които в момента се финансират Испания и Италия. Интересът към емисията е висок. Успехът на новата емисия е важен, защото тя осигурява на държавата предвидимост в публичните финанси предвид предстоящото първо голямо плащане по външния дълг догодина.

"И здравният министър "откри", че търговците определят цените", констатира "Сега". Поевтиняването на лекарствата остава само пожелание, тъй като ще зависи изцяло от сговорчивостта на търговците, а държавата няма реален механизъм, с който да ги задължи да правят отстъпки. Това стана ясно от нормативните промени в два закона и две наредби, които здравният министър Десислава Атанасова представи вчера. Тя обясни още, че децата със СПИН от "Надежда" ще бъдат настанени в болница. До момента е доказано, че двама от малчуганите са серопозитивни, но ще се изследват и другите хлапета. Болните се издирват, тъй като постоянно бягат в гетата, където са родителите им. Скандалът със социалния дом "Асен Златаров" гръмна миналата седмица, когато стана ясно, че там се водят две деца с ХИВ и има редица нередности. Случаят скара общинарите от ГЕРБ и БСП, а кметицата Йорданка Фандъкова поиска социалното ведомство да направи нова проверка в дома.

"Ценовите гафове на ДКЕВР за тока ще повлекат лавина от дела", твърди "Сега". Ценовата политика на държавата в енергетиката и последните решения на регулатора ДКЕВР вещаят лавина от дела. Синдикатите поискаха уволнения в комисията заради изненадващото поскъпване на тока с 13% от 1 юли, а десетки собственици на соларни инсталации, чиито разрешителни запускане в експлоатация са блокирани от Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК), се канят да съдят държавата. По предварителни данни на Българската фотоволтаична асоциация ДНСК е стопирала процедурите за 100 мегавата соларни мощности. Заради забавянето тези инвеститори изпускат високата преференциална цена за изкупуване на тока, която бе валидна до 30 юни - средно 485 лева на мегаватчас, и ще получат двойно по-ниската цена от 1юли - около 236 лв. за мегаватчас, която пак е висока на фона на 42 лв. за тока от АЕЦ "Козлодуй".

"Токовият трус ще ни удари и с вторични шокове", заявява пред "24 часа" Лъчезар Богданов, експерт в областта на фискалната и данъчна политика, европейската интеграция, пазара на недвижими имоти и приватизацията. "Тежки времена идват за икономиката ни с поскъпналата енергия, докато на глобалния пазар тя поевтинява.

Промените в цената на тока почти изцяло се понасят от потребителя, вероятният ефект ще бъде около 1% по-висока средна инфлация. Бизнесът ще пострада най-много", убеден е експертът.

"Хората загубиха доверие в парламентарната "Антимафия". Това признаха пред "Сега" депутати от органа. Преди време на всяко заседание се обявяваха десетки сигнали, докато сега те са сведени до незначителните 5-6 случая. С изключение на първите месеци на този мандат "Антимафия" работи изключително вяло, а напоследък съвсем затихна. Дори при управлението на тройната коалиция тя демонстрираше по-сериозна дейност.

"Общността ни в Истанбул иска българско училище", отразява желанията на диаспората ни там "Дума". Ако в него не се учи и английски, децата ще са много малко. Идеята е в училището да се учи и български, и турски език. Според председателя на управителния съвет на фондацията на Православната църква на Българската екзархия в Истанбул Васил Лиязе, в българското школо може да се преподава и английски език. Представителите на Екзархията са разговаряли с външния министър Николай Младенов за начина, по който да се възстанови работата на българското училище.

", предупреждава "Труд". Става дума основно за ромски и турски семейства. Идеята е на образователното ведомство, което дава за целта около 200 000 лева по програмата "С грижа за всеки ученик" за новата учебна година. Малчуганите, за които предучилищните групи преди първи клас са задължителни, ще имат занимания извън редовните за българската реч. В 10% от часовете (минимум са 70) те ще идват в час с мама или татко. А целта е родителите да научат, че училището е важно за децата им, а не да ги спират, за да ги пращат по полето да работят.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати