29 Март 2024 г. Петък

Депозитите на гражданите се увеличиха с 15% за година, кредитирането остава свито

2012-07-02 07:58:13
Печалбите на банките намаляват, а кредитирането е в застой, пише Капитал daily днес като се позовава на данните от статистиката на Българската народна банка за май. Депозитите продължават да растат, като дори при спестяванията на домакинствата годишният им темп на прираст се ускорява.

Ликвидността на банките се увеличава, но тя не им носи доход,  защото кредитирането е силно свито, а разходите за лихви по депозити растат, сочи статистиката.

Нарастването на депозитите  пък е показателно за продължаващите ограничения в потреблението, които фирмите и домакинствата си налагат заради несигурност в печалбите и доходите.  Според банкери в момента фирмите не инвестират в разширяване и развитие на дейността си, предпочитат да вложат средствата, с които разполагат, на депозит като физическо лице не на последно място и заради по-изгодната лихва.

За една година спестяванията на домакинствата са се увеличили с 14.8%, като на практика темпът им на растеж не само се запазва двуцифрен, но се и ускорява. Обемът им достига 33.4 млрд. лв., като само през май увеличението е с 301.3 млн. лв.

И фирмените депозити запазват годишния си ръст – 7.7%, но на месечна база намаляват с 276 млн. лв. до 21.9 млрд. лв. Този спад може да е резултат на теглене на средства от сметките на компаниите за покриване на оборотни нужди предвид трудното и дълго като процедура отпускане на заеми.

През май фирмените кредити достигат 36.7 млрд. лв., като нарастването им няма и процент (0.9 на сто). Още по-отчетлива е тенденцията при жилищните и потребителските заеми.

Предвид маркетинговото поведение на банките и активно рекламираните промоционални оферти с намалени лихви, такси и пр. и в двата сегмента резултатът е ръст при жилищните заеми за месец с 0.02% до 9.3 млрд. лв. и с 0.2 на сто при заемите за потребление до 9.1 млрд. лв.

На годишна база ипотеките нарастват с 0.14 на сто, а потребителските продължават да се свиват – с 1.14%. Само фирмените кредити отбелязват приличен за кризата годишен ръст от 6.34%. При него обаче има допускане, че по-скоро се отдава на по-големи единични сделки, отколкото на раздвижване като цяло.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати