20 Април 2024 г. Събота

Заради тока: Бойко компенсира бедните с 11 млн. лв.

2012-07-01 16:05:47

Заради увеличената цена на тока, 11 милиона лева ще бъдат заделени за отоплението на социално слабите.

Това обеща в Катуница приемиерът Бойко Борисов, който заедно с президента Росен Плевнелиев и еврокомисарят по регионалното развитие Йоханес Хаан откри високоскоростната жп отсечка Пловдив-Димитровград.

Помощи ще получат между 300 и 350 хиляди българи.

 

„Благодарение на доброто изпълнение на бюджета, това е възможно да се случи още сега”, коментира Симеон Дянков. 

Финансовият министър уточни, че премиерът му е заръчал да измисли как да компенсира социално слабите още в петък. 

Борисов затвърди позицията си, че увеличението от 10% на 13% на тока се дължи на лобистки договори за зелена енергия, които са сключени от правителството на тройната коалиция. 

Премиерът Бойко Борисов беше видимо доволен от факта, че сме доживели момента, в който еврокомисарите ни хвалят, че работим добре и усвояваме парите от еврофондовете.

„Правим магистралите, правим всичко това на фона на тази жестока финансова криза, когато нашите съседи буквално се разпадат като държави. А при нас - еврокомисарите идват и ни ръкопляскат.”, съобщи министър-председателят. 

„България вече работи по действително изпълнение в срокове, а не само на хартия", заяви в Катуница  еврокомисарят по регионалното развитие Йоханес Хаан. 

Президентът Росен Плевнелиев подчерта, че резултатите показват дълбока промяна в развитието на страната. По думите му модерна инфраструктура и работещи институции са в основата на успеха.

Държавният глава е на мнение, значението на линията е голямо, тъй като тя свързва не само населените места по маршрута си, а участва в стокообмена между Европа и Азия.

По новата жп отсечка Пловдив – Димитровград влаковете ще могат да се движат със скорост между 160 и 200 километра в час. 

Трасето е дълго 67 км. То е модрнизирано със сумата от 160 милиона лева. 

Гарите по линията вече имат климатична система, санитарни възли и информационни табла, като също са модернизирани с част от средствата.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати