19 Април 2024 г. Петък

Здравеопазването в САЩ - "това направо ме разболява"

2012-06-30 05:38:19
"Всеки път, щом погледна колко пари трошим всички вкъщи по лекари и аптеки, направо ми призлява!", уверява Фиона Грант, ядосана от американското здравеопазване - изпаднало "в криза", затънало в бумащина и неспособно да обхване милиони хора в страната, пише Франс прес.

Реформата на президента Барак Обама, одобрена в четвъртък от Върховния съд с някои ограничения, не въвежда в САЩ здравно осигуряване, подобно на европейското, тъй че системата, макар и разширена, ще се опира и занапред на частния сектор.

Затова Фиона, 46-годишна майка, смята, че е имала "късмет" да сключи добра здравна застраховка.

Което значи, че тази жителка на вашингтонско предградие плаща "само" по 10 долара за преглед при лекар и "само" по 100, щом се наложи да потърси спешна помощ. Ако има нужда от лека операция, тя ще й струва към 400 долара - близо 20 процента от пълната стойност.

"Не смея да си представя какви сметки ще ми дойдат, ако се разболея наистина!", въздиша тя. Застрахователят покрива по думите й близо 6500 долара годишно медицински разходи за цялото семейство с две деца, които не боледуват много.

Защото в САЩ излиза скъпо човек да се лекува. Обикновен преглед при общопрактикуващ лекар струва към 150 долара (120 евро), посещение при дерматолог за лечение на брадавица – близо 200 долара (160 евро), една мамография - около 1400 долара (1120 евро).

Обикновените лекарства, които вървят по няколко евро в Стария свят, отвъд Атлантика се продават най-често десеторно и двайсеторно по-скъпо.

Дама от китайски произход, наскоро пристигнала в САЩ, разказва в аптека близо до Вашингтон колко е била изненадана, когато за пръв път си купила капки за уши. "

В САЩ няма нито един държавен здравноосигурителен фонд;Каква застраховка имате?"

Съответно бумащината затрупва всичко и всички. Група независими журналисти съобщиха на сайта Remapping Debate, че са преброили 300 чиновници, заети с издаване на фактури в една от болниците на Масачузетс, и само трима в подобна болница в Торонто, Канада.

"Водещи в здравната ни система са по-скоро финансовите интереси, а не желанието да се помага на хората с грижи за здравето и с лечение", смята Хейди Мордхърст, учителка в окръг близо до Вашингтон. 48-годишната Хейди разказва, че 12-годишно дете починало от нелекувана навреме зъбна инфекция, тъй като родителите нямали пари за зъболекар.

САЩ впрочем отделят за здравеопазване солидна част от своя брутен вътрешен продукт (16,2 на сто срещу 11,7 във Франция), или около 7400 долара на глава от населението, сочат данни на Световната здравна организация за 2009 г.

Явно обаче това не стига, за да поддържат здравна система на високо равнище. Отново според СЗО Франция е начело сред държавите, осигуряващи най-добрите общомедицински грижи. САЩ се нареждат едва на 37-о място в световната класация.

"В страната има криза, която сякаш никой не забелязва", коментира Стан Брок, основател и доброволен директор на организацията Remote Area Medical. Сдружението разполага с мобилни клиники и предоставя помощ на милиони хора, които нямат здравни осигуровки (близо 50 милиона според официалната статистика) или съответно осигурително покритие.

"Ако хората, които имат достатъчно власт, за да променят нещата, виждаха какво правим, биха разбрали колко тежка е кризата", отбелязва той. "При нас идват главно пациенти от средната класа, които имат нужда от зъболечение, чифт очила или от най-обикновен лекарски преглед", обяснява Брок.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати