26 Април 2024 г. Петък

Добрев по спешност се върна в НС, бягал само от кучета

2012-06-29 14:12:10

Не съм офейкал, излязох по коридора, вие как не ме видяхте! Това заяви енергийният министър Делян Добрев, който се завърна в парламента да отговаря на въпроси за шоковото поскъпване на тока с 13% вместо с 10% от първи юли, след като по-рано финтира чакащите го журналисти.

"Никога не съм бягал от никого и от нищо и винаги съм стоял с лице към проблемите. Всъщност излъгах. Веднъж избягах като дете, много ме беше страх от кучета, от кучета съм бягал", каза министърът и обясни, че е бързал за среща със синдикатите от ТЕЦ "Марица-Изток 2" и затова пропуснал да се спре пред медиите.

Изненадващото поскъпване на тока обяви по-рано днес пред депутатите лично шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Решението на регулатора е било взето предишната вечер и допълнителното повишение се наложило единствено заради оказалите се в повече възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

 

Основната причина за 3-процентното допълнително поскъпване на тока е задължителната добавка за зелена енергия, която държавата е длъжна да калкулира в общата цена на тока, обясни Семерджиев.

Делян Добрев обвини регулатора, че грешно е изчислил прогнозите си.

"При предварителната прогноза регулаторът бе сметнал около 300 мегавата ВЕИ мощности, впоследствие се оказаха над 600. Според мен, регулаторът можеше още преди два месеца да прогнозира достатъчно добре мощностите, които ще влязат в експлоатация, и да не става изненада в последния момент. Още от март се виждаше, че договорите, които ще бъдат завършени в срок преди 30 юни, са над 600 мегавата", коментира енергийният министър.

"Досега не съм се бъркал в работата на регулатора, тъй като той е независим. Въпреки че виждах, че прогнозата е грешна, никога не съм се месил в тяхната работа", добави Добрев.

Според него, ако ДКЕВР беше оставила 10% увеличение на тока, 3% отново щяха да са за сметка на Националната електрическа компания.

"Това щяха да са допълнителни 130 до 150 милиона лева загуба за Националната електрическа компания", заключи Добрев.

Министърът обясни, че тези 3%увеличение са специално за "зелена енергия", те са допълнение към 5-те процента в първоначалната прогноза.

Той посочи, че от цялото увеличение на цената на електроенергията с 13 процента от 1 юли, 8 на сто са за зелена енергия.

Според него основна вина за поскъпването на тока имат предишните три правителства заради високите цени, на които се изкупува т.н. зелена енергия и тази от ТЕЦ "Марица-Изток" 1 и 3.

"Оправихме вашите каши. Оправихме вашите 12 хиляди мегавата подписани по реда на закона от 2007-ма година. Спряхме подписването на договори, вече повече от 1 година няма подписан нито 1 договор. И от 12 хиляди намалихме на 600. Т.е. 95 % от проектите не се случиха затова, че променихме закона, намалихме цените, дадохме правомощия на ДКЕВР", заяви Добрев. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати