25 Април 2024 г. Четвъртък

Испания и Италия получиха отстъпки, за да се справят с натиска на пазарите

2012-06-29 09:00:51
Лидерите на еврозоната постигнаха сделка рано тази сутрин спасителните фондове да бъдат използвани за директно рекапитализиране на банки и изкупуване на облигации за страни с "добро поведение", които прилагат реформи, но са подложени на натиска на пазарите, предаде EUobserver.

Споразумението имаше за цел да подпомогне Испания и Италия за сваляне на лихвите по облигациите им, но прилагането му може да отнеме няколко месеца.

"Договорихме се за нещо ново, което е голям пробив, банките да могат да бъдат директно рекапитализирани при определени обстоятелства... и оставяме възможността държавите с добро поведение да използват спасителните фондове, за да си върнат доверието на пазарите и да получат известна стабилност за облигациите си", каза председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

По-рано Испания и Италия възпрепятстваха пакта за растеж на ЕС на стойност 130 милиарда евро, за да получат отстъпки заради високите лихви по облигациите си. Германия настоя, че подобни отстъпки са възможни, само ако бъде приложен необходимият контрол.

Мадрид от дълго време настояваше банките да може да бъдат директно рекапитализиранни от спасителните фондове на еврозоната, но само след като бъде установен ефективен единен механизъм за надзор, включващ Европейската централна банка.

Това няма да се случи за няколко дена или седмици, но в средносрочен план ще доведе до желания ефект, каза Томас Визер, който председателства работната група на служителите от финансовите министерства от еврозоната.


Той обясни, че за момента Испания ще трябва да спазва сегашните правила, включително и за спасителната помощ от до 100 милиарда евро за банките й. След създаването на нов надзорен орган, спасителната помощ ще бъде прехвърлена към новия механизъм, така че да бъде отписана от испанския балансов отчет, обясни Визер.

Мадрид също така получи отстъпки по т. нар. привилигирован статут на кредиторите за постоянния спасителен фонд. Лидерите на еврозоната се съгласиха спасителната помощ за испанските банки да няма такъв надзор, което означава, че постоянният Европейския механизъм за стабилност няма да има приоритет в сравнение с други инвеститори в случай на фалит.

Италианският премиер Марио Монти, от друга страна, също постигна напредък по искането си за "полуавтоматичен" механизъм, така че спасителните фондове да купуват държавни облигации, когато страните са под натиск от пазарите, но без задействането на спасителната процедура, каквито са сегашните правила.


"Имаше много дискусии, известно напрежение, но постигнахме напредък. По наша молба получихме механизъм за стабилност за страните, които се представят добре с Пакта за стабилност и растеж, но продължават да бъдат под натиска на пазарите, като Италия", обясни Монти.

Според този механизъм, държавите ще подпишат меморандум за разбирателство за продължаване на реформите, които вече се прилагат, но "няма да има тройка", обясни още премиерът, имайки предвид международните кредитори от Европейската комисия, МВФ и ЕЦБ.

Ван Ромпой също потвърди, че условията към този "гъвкав" механизъм ще повтарят изискванията на засиления надзор в еврозоната за бюджетните дефицити и макроикономическите дисбаланси. "Може да има срокове към меморандума... но изискванията ще бъдат същите като специфичните препоръки за държавите", уточни той.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати