19 Април 2024 г. Петък

България има успех във фиска, но е на дъното по сива икономика

2012-06-28 14:02:55
България е постигнала успехи във фискалната си политика, но трябва да положи повече усилия в справяне с младежката безработица и сивата икономика. Това заяви днес Висенте Хуртадо Роа, експерт в Генералния секретариат на Европейската комисия.

Роа представи препоръките за България в рамките на европейския семестър 2012 на форум, организиран Представителството на ЕК в България.

Роа обясни, че всяка година Европейският съвет одобрява годишно изследване за растежа за всяка страна членка на ЕС и въз основа на конвергентните програми, изготвяни от страните, се правят препоръки за това как да бъдат постигнати целите на Европа за устойчив растеж "Европа 2020" пенсионна политика; пазар на труда и борба с бедността; образование; публична администрация; обществени поръчки и енергетика. Всички те са свързани и е необходимо мерките да се вземат в синхрон, посочи Роа.

Експертът на ЕК отбеляза, че прекратяването на процедурата за свръхдефицит спрямо България е успех за правителството, но според него трябва да се внимава да не би пониженият икономически растеж през тази година да окаже негативно влияние върху бюджета.

Трябва да се подобри спазването на данъчните изисквания и да се увеличат мерките срещу данъчните измами, съветват от Брюксел. Вашата страна е една от първенците по отношение на фиска, но е в дъното на класациите за сива икономика, каза Висенте Роа и добави, че по официални данни у нас тя е 30-35 процента, а реално е дори много повече.

Страната въведе реформи в пенсионната политика, но би могло да се ограничи още повече ранното пенсиониране, както и да се изравни възрастта за пенсиониране при мъжете и при жените, препоръча Роа. 

Ускорете инициативата за намиране работа на младите хора, включително и чрез подобряване качеството на услугите на Агенцията по заетостта, посочи още той. По официални данни младежката безработица у нас 30 процента. Според препоръките на ЕК средствата за социално подпомагане трябва да се фокусират основно върху децата и хората в третата възраст, които са най-застрашени от бедността, отчете експертът.

Резултатите на България в международните изследвания на образованието (PISA) са доста слаби, каза още Роа. Ето защо ЕК препоръчва да се повиши мотивацията на учителите в средното училище и да се повиши качеството на образование в
университетите. Очаква се това да се случи с приемането на поправките в двата закона - за училищното и за висшето образование. В противен случай все повече младежи ще предпочитат да се дипломират в университети в други европейски страни и да остават там да работят и живеят, което е лошо за България, посочи експертът.

България трябва да положи сериозни усилия за подобряване работата на публичната администрация, е записано в препоръките на ЕК. За това ще помогне по-бързото въвеждане на електронно правителство и електронни лични карти, като по този начин ще се намалят и данъчните измами, отчитат европейските експерти. 

Друга слабост на страната ни според доклада на ЕК е лошото изпълнение на обществените поръчки. Трябва да се упражняват дадените правомощия на контролните органи за превенция на нарушенията и за санкции, ако такива бъдат открити, категоричен е Роа.

Последната област, в която ЕК критикува България, е енергетиката, отбелязва БТА. Третият енергиен либерализационен пакет тук още не е въведен, липсва конкуренция на пазара на електроенерегия и газ и затова и срещу страната ви са заведени процедури, посочи Роа. Трябва да се диверсифицират и енергийните доставки за България, добави той.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати