19 Април 2024 г. Петък

Скандал в СОС – защо от БСП казаха имената на болни от СПИН деца

2012-06-28 13:42:48

Столичната община ще сезира прокуратурата за действията на общинския съветник от БСП Калоян Паргов, който изнесе имената на деца, болни от СПИН, в дом "Асен Златаров", съобщи зам.-кметът Албена  Атанасова.

На пресконференция на градската организация на БСП вчера Паргов обяви, че две деца от дома в столичния квартал "Надежда" са ХИВ-позитивни, непълнолетно момиче е в напреднала бременност и има проституиращи деца.

От сдружение "Деца и юноши" пък ще сезират етичната комисия, тъй като според тях поведението на общинския съветник от БСП е престъпно. То е организирало изследванията на децата за нарушения на имунната им система.

По думите на Марияна Велева от сдружението поведението на Паргов е извън всякакви норми. Велева поясни, че когато е установен ХИВ-позитивен статус у децата, те не са били настанени в дома.

По отношение на случая на бременното момиче от дирекция "Социални дейности" посочиха, че има подадено заявление от страна на бащата на момичето до прокуратурата с искане за разрешаване на брака между нея и бащата на детето.

Междувременно разгорещен дебат между общински съветници от БСП и ГЕРБ прекъсна заседанието на Столичния общински съвет. Съветниците влязоха в остър спор заради изнесените лични данни на серопозитивните деца.

Скандалът започна от питане на общинския съветник от БСП Калоян Паргов към кмета на Столична община Йорданка Фандъкова относно нарушенията в дома.

Според червения общинар за две години в дома са се сменили петима директори, но това не е променило нищо.

Кметът Йорданка Фандъкова възрази срещу оповестяването на имената на серопозитивните деца.

Тя определи това като търсене на политическа сензация и като опит този случай да се използва в предизборната битка.  Фандъкова заяви, че ще назначи още една допълнителна проверка в дома, за да се види продължават ли да се извършват нарушения от служителите.

"80% от децата в дома имат семейства. Това са трудни семейства. Двете серопозитивни деца са насочени към дома със специална заповед на Дирекция "Социално подпомагане" за извеждане от семейства. Децата бягат, търсят родителите. Не бива просто така сензационно да се говори", заяви столичният кмет.

Според Фандъкова решението е в закриването на социалните домове.

Общината планира до две години домът в "Надежда" да бъде закрит. А децата да бъдат настанени в защитени жилища или върнати при семействата им. Ръководството на дома е категорично, че проституиращи деца там няма.

Зам.-кметът Албена Атанасова също възрази срещу изказването на Калоян Паргов и видя в него атака заради това, че тя не е уважила неговото предложение за директор на дом "Асен Златаров".

Спорът между общинските съветници от ГЕРБ и БСП се пренесе извън заседателната зала, където пред медиите Калоян Паргов, Анета Георгиева от ГЕРБ и Албена Атанасова продължиха с взаимни обвинения. Наложи се кметът Йорданка Фандъкова да се намеси, като ги помоли да не пречат на заседанието.

Зам.-кметът Атанасова обяви, че серопозитивните деца са установени като такива, когато са били извън дома. Бременното 17-годишно момиче е забременяло извън дома след дълга връзка и предстои да сключи брак със съгласието на родителите си. Тя обвини Паргов, че разпространявал клюки.

На свой ред общинският съветник от БСП пък призова общината да подобри контрола над домовете

източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати