23 Април 2024 г. Вторник

Все повече българи готови да работят и живеят с цигани

2012-06-28 08:24:39
Българските цигани се справят със социалната интеграция в Испания, и особено в Италия, значително по-добре от румънските.
Това показва международно изследване за България, Италия, Испания, „Между социалното включено и миграцията", представено в информационния център на ЕК в София.

Същевременно изследването показва и че нивата на дискриминация и социална изолация на циганското население в Италия и България остават по-високи от тези в Румъния, и особено в Испания.

Според шефа на институт „Отворено общество" Георги Стойчев у нас се забелязват положителни тенденции в интегрирането на ромите.
Делът на българите, заявяващи готовност да работят с роми на работното си място от 29% се е повишил на 40% за последните 4 години, съобщи той и предположи, че тази тенденция ще продължи.
Като аргумент за оптимизма си той посочи, че относителният дял на хората, готови да работят с роми сред младите, е по-голям.
60% от анкетираните до 30 години заявяват, че са готови да работят с роми на работното си място.

Увеличават се и делът на българите, заявяващи, че са съгласни да живеят в роми в един квартал, посочи още Стойчев.

Такава промяна в интимната сфера обаче не се наблюдава - непроменен остава делът на заявяващите готовност да сключат брак с ром или ромка - 12%.

Според изследователите необходими са повече целеви програми и мерки, които да активират циганите към пазара на труда, необходимо е провеждане на курсове за ограмотяване и активизиране на гражданския сектор в дейности по включването на ромите.
Експертите препоръчват модернизиране на публичните служби по заетостта с цел идентифициран човешки ресурс с подходящ профил в отговор на търсенето на местния трудов пазар.

За осигуряване на равноправен достъп до здравеопазванеследва да се проведе цялостна реформа особено в болничната помощ, категорични са експертите.
Те изтъкнаха още, че България е една от страните в ЕС, където жилищните условия за циганите се влошават и че средствата отделяни за решаването на този проблем са незначителни.
източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати